66 procent van Nederlandse bedrijfsvestigingen gebruikt ERP

Van de Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers maakt twee derde gebruik van een ERP-oplossing. Van de locaties met ERP-software geeft vervolgens 37 procent aan dat dit een oplossing van SAP betreft. Dat vertaalt zich naar 25 procent van alle locaties met 50 of meer medewerkers. Vooral bij de grotere locaties – vestigingen van Fortune 500 bedrijven of locaties van bedrijven met meer dan 2.500 medewerkers in Nederland – is SAP sterk vertegenwoordigd.

Meer dan de helft van de locaties in dit segment gebruikt een SAP-toepassing. Ook bij instellingen uit de publieke sector, overheid, onderwijs en gezondheidszorg, heeft SAP een flinke voorsprong op de competitie. Bij bedrijven tot 250 medewerkers (medium sized businesses) en met 250 tot 2.500 medewerkers liggen de cijfers voor de verschillende leveranciers dichter bij elkaar. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile van circa 6.800 gesprekken die de afgelopen 12 maanden zijn gevoerd met Nederlandse commerciële en publieke instellingen over het gebruik van bedrijfskritische applicaties.

Van de bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers maakt 11 procent gebruik van Microsoft Dynamics. Bij commerciële bedrijven met 50 tot 250 medewerkers blijft Microsoft een procentpunt achter Exact, de nummer één in dit segment. Bij bedrijven met 250 tot 2.500 medewerkers staat Microsoft op nummer één. Ook bij locaties van multinationals en Fortune 500 bedrijven heeft Microsoft inmiddels een aardige voet tussen de deur weten te krijgen; ruim 10 procent van deze locaties gebruikt Dynamics.

Overall is Exact in Nederland de nummer drie leverancier van ERP-software. Exact is relatief sterk in een aantal deelmarkten, zoals in het segment medium sized businesses, waar Exact marktleider is en in het publieke domein (tweede plaats). Deze tweede plaats is vooral te danken aan de sterke positie die Exact inneemt in het onderwijs. Oracle ERP wordt voornamelijk gebruikt door de grotere organisaties in het publieke domein (in het bijzonder de overheid) en door multinationals.

Maatwerkoplossingen op het gebied van ERP komen bij 5 procent van alle bedrijfsvestigingen voor. Het meest in het oog springt het gebruik van maatwerk in de transportsector. 30 procent van de locaties binnen deze sector geeft aan gebruik te maken van een op maat gesneden ERP-toepassing. Ook in het handelssegment en de industrie ligt het gebruik van maatwerkoplossingen met 20 procent ver boven het gemiddelde.

Bijna één op de vijf ERP-pakketten draait bij dienstverlener
Duidelijk wordt ook uit het onderzoek van Computer Profile dat ERP-software in de meeste gevallen niet op servers op de eigen locatie draait. Ongeveer 37 procent van de toepassingen draait nog wel lokaal. Dat zijn vooral de ERP-pakketten bij bedrijven tot 250 medewerkers. Bij publieke instellingen en bedrijfsvestigingen van multinationals draait meer dan de helft van de ERP-toepassingen in een datacenter binnen de eigen organisatie. In totaal wordt 17 procent gehost in een datacenter van een externe dienstverlener, hierin zijn de oplossingen die door dienstverleners als private cloud worden bestempeld inbegrepen. Ongeveer 3 procent draait in de publieke cloud.

Over Computer Profile Benelux

Als zelfstandige database marketing organisatie helpt Computer Profile ICT-bedrijven met het in kaart brengen en gericht benaderen van de juiste doelgroep. Computer Profile beschikt over een database met de 30.000 belangrijkste locaties in het Benelux bedrijfsleven en de overheid. Van deze organisaties heeft Computer Profile een actueel overzicht van de 150.000 beslissers en de ICT-infrastructuur. Als initiatiefnemer van de European Market Intelligence Group (EMIG) biedt Computer Profile deze informatie ook over andere Europese landen. Daarnaast ondersteunt Computer Profile met een team van gekwalificeerde telemarketing agents ICT-organisaties actief bij het vinden van relevante projecten door de inzet van Lead Nurturing en Demand Generation. Computer Profile heeft vestigingen in Zaventem en Breda. Meer informatie is te vinden op www.computerprofile.com en www.emi-group.com. Of volg Computer Profile via Twitter.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...