83% van alle CIO’s moet dit jaar meer met minder doen

CIO's

Hoewel 93% van alle CIO’s verwacht dat ze in 2023 over een groter IT-budget beschikken voelt 83% van hen de druk om hun budget zo effectief mogelijk te besteden. De primaire focus ligt daarbij op het indammen van cloud-gerelateerde kosten. En het terugdringen van de toenemende hoeveelheid overconsumptie.

Zorgwekkende ontwikkeling

72% van alle CIO’s gaf toe dat ze door deze extra kosten achterliepen met hun digitale transformatie. Dit is met name zorgwekkend omdat er van 92% van alle CIO’s wordt verwacht dat ze initiatieven voor digitale transformatie ontplooien. Het management wil dat die dit jaar als omzetgenerator gaan dienen.

Overconsumptie na corona

38% van de respondenten zei dat het voortwoekeren van de overconsumptie voornamelijk te wijten is aan de haastige overstap naar de cloud tijdens de coronacrisis. 31% liet na om hun workloads in aanloop naar het migratieproces te optimaliseren. Nog eens 38% zei dat hun organisatie zich had verkeken op de kosten voor het inrichten van cloudomgevingen, met forse budgetoverschrijdingen als gevolg. Veel organisaties beschikken ook nog steeds over diverse legacy IT-systemen op locatie. 51% van alle CIO’s zegt dat de complexiteit van deze legacy IT-oplossingen tot hun drie belangrijkste uitdagingen behoort.

Dit alles blijkt uit resultaten van een onderzoek van SoftwareOne. Voor deze studie ondervroeg de leverancier 600 CIO’s en IT-besluitvormers naar de manier waarop de huidige economie van invloed is op hun prioriteiten op IT-gebied.

CIO’s willen optimalisatie

Bedrijven worstelen met de onzekere economische situatie. Dit maakt het enorm lastig om grote IT-transformaties te plannen, stellen de onderzoekers. Organisaties moeten echter naar de cloud overstappen. En hun legacy applicaties moderniseren. Dit, om concurrerend te kunnen blijven. Aan de andere kant is er behoefte aan optimalisatie. Naast het feit dat klanten vragen om stapsgewijze transformatie-initiatieven. Dit, in plaats van grootscheepse migratieprojecten, want daar valt moeilijk goedkeuring voor te krijgen als de budgetten onder druk staan.

Draagvlak management

Dit is terug te zien in de onderzoeksresultaten. 45% van alle CIO’s zegt dat meer transparantie en grip op de kosten hen zouden helpen om meer waarde te putten uit hun investeringen in de cloud. Daarmee zouden ze ook meer draagvlak bij het management krijgen. 80% is van plan om hun investeringen in FinOps op te voeren om dit te bewerkstelligen. 39% zegt gebruik te zullen maken van cloud-native tools voor het terugdringen van de licentiekosten.

Ondanks de druk op het budget wil 82% van de respondenten meer aan de modernisering van applicaties uitgeven. Daarnaast blijft cybersecurity een belangrijke prioriteit: 92% voert de investeringen daarin op.

Gerelateerde berichten...