Leefcirkels op basis van bluetooth

Woonzorgcentrum Booghuys, een van de locaties van Zorg Leuven, biedt plaats aan 72 bewoners met dementie. In plaats van leefcirkels op basis van GPS kiest Zorg Leuven op deze vernieuwde locatie voor de bluetoothoplossing van BlooLoc. Daarnaast spelen slimme verlichting en 360 graden camera’s een belangrijke rol. Hoe verbeteren deze technologieën het leven van bewoners?

Het Booghuys, midden in het centrum van Leuven, telt acht woningen die ieder plaats bieden aan negen bewoners. Omdat het een vernieuwbouwlocatie is, zette Zorg Leuven maximaal in op gebruik van technologie om het wooncomfort te verhogen. Zo zijn alle woningen voorzien van slimme verlichting die bewoners helpt het dag-nachtritme te behouden. Op cruciale plekken fungeren 360 graden camera’s als extra ogen en oren voor de zorgmedewerkers en is er het geofencing-concept op basis van bluetooth. Juist in combinatie met elkaar leveren die verschillende technologieën meerwaarde.

Overdag actief zijn

Els Ronsmans, directeur van het Booghuys: “De essentie is dat we een thuis zijn voor onze bewoners, die bij ons samenleven als in een gezin waarin iedereen zijn plaats heeft. De één kookt graag, de ander luistert muziek, puzzelt of klust. We moedigen bewoners aan om zoveel mogelijk dingen zelfstandig of samen met hun mantelzorgers te doen. Vindt een mantelzorger het leuk om taarten te bakken, dan kan dat in onze keuken. Dan kunnen alle negen bewoners daarvan genieten.”
Ronsmans weet als geen ander hoe belangrijk het is om mensen met dementie te stimuleren overdag actief te zijn. “Een kenmerk van de ziekte is dat je de neiging hebt om het dag-nachtritme om te draaien. Wij gaan dat zoveel mogelijk tegen doordat we gebruikmaken van slimme verlichting, waarbij de kleur van het licht wordt aangepast aan het moment van de dag.” De verlichting helpt om slapen overdag en dwalen ’s nachts tegen te gaan, maar is niet de enige oplossing. “Het gaat altijd hand en hand met activatie van bewoners overdag. Daarom geven we hen zoveel mogelijk vrijheid middels leefcirkels. De bewoners dragen een polsbandje. Overal in ons pand en in de buitenruimten hangen bakens die registreren wie waar is. Samen met de familie bepalen we hoe groot de veilige ruimte is van bewoners. Bewoners met beginnende dementie kunnen nog best zelfstandig naar buiten gaan, terwijl we mensen die de weg niet meer terug kunnen vinden binnen onze poorten willen houden.”

Bluetooth in plaats van GPS

Waar de meeste leefcirkelconcepten werken op basis van GPS of RF, heeft het Booghuys gekozen voor het bluetoothconcept van BlooLoc. Met deze technologie kan de positie van de bewoner nauwkeuriger worden bepaald. Bovendien heeft bluetooth, anders dan GPS, geen last van zwakker signaal. Zolang de batterijen het doen, werken de sensoren en bakens. Het monitoren van de batterijstatus doet het systeem zelf, zodat het systeem niet uitvalt zonder dat de medewerkers dat weten. Het is zo eenvoudig om het systeem per bewoner af te stellen, dat kunnen zorgmedewerkers dit zelf kunnen doen, zonder hulp van de IT-afdeling. Dit is belangrijk omdat wanneer verpleegkundigen hierbij steeds hulp nodig hebben van een IT-er de verleiding groot is om de leefcirkel dan maar direct wat krapper te maken. “Als we zien dat een bewoner achteruitgaat en vaker verdwaalt, passen we in overleg de leefcirkel aan”, zegt Ronsmans.
Gepersonaliseerde dwaaldetectie en -preventie vergroot de bewegingsvrijheid van de bewoners enorm, zegt Koen Delaet, Business Unit Manager Healthcare van BlooLoc. “In zorginstellingen zonder leefcirkeltechnologie blijven veel deuren noodgedwongen gesloten, vaak ook voor mensen die niet dement zijn, terwijl onze technologie juist een opendeurenbeleid mogelijk maakt.”

Tracking tot op kamerniveau

Binnen de leefcirkel kan de bewoner deuren en poorten gewoon openen. Deuren op de grens van de leefcirkel blijven dicht, net als kamerdeuren van ander bewoners. Loopt een bewoner ondanks alles toch de grenzen van zijn/haar leefcirkel voorbij, dan krijgen de zorgmedewerkers een signaal op hun smartphone. Dankzij actieve tracking en gebruik van bluetooth is de locatie van de bewoner in het gehele gebouw en in de buitenruimtes tot op kamerniveau te bepalen. Je ziet dus niet alleen in welke zone een bewoner zich bevindt. De leefcirkels zijn geïntegreerd op het zorgalarmeringsplatform IQ Messenger. Op dat platform komt alle zorgalarmering samen, waaronder ook de beelden van de 360 graden camera’s en de zorgoproepen. IQ Messenger zendt op zijn beurt de signalen naar de smartphones van de medewerkers. Voor hen voelen de verschillende technologieën daarom als één systeem. Signalen voor zorgoproep, uit-bed detectie of een alarm dat een bewoner zijn/haar leefcrikel heeft verlaten, komen op dezelfde manier binnen bij de zorgverleners. Het zijn immers allemaal signalen dat een bewoner snel hulp nodig heeft.
Ronsmans: “Het doel van de integratie van de verschillende technologieën is dat we snel ter plaatse zijn als het nodig is, terwijl we tegelijkertijd juist zo min mogelijk interveniëren als het niet nodig is. Als iemand die nog zelfstandig naar het toilet kan ’s nachts zijn bed verlaat om naar de wc te gaan, is het voldoende als automatisch de verlichting in de badkamer aangaat. Een zorgmedewerker kan op afstand volgen of alles goed gaat, maar hoeft niet te helpen. We slaan de camerabeelden niet op. Het zijn alleen een paar extra ogen en oren op kritieke momenten.”

Welzijn

Welzijn is een samenspel van veel factoren. Neem de combinatie van de slimme verlichting en de leefcirkels: doordat bewoners niet worden belemmerd zullen ze overdag actiever zijn. Mochten ze toch in slaap dreigen te vallen, dan helpt de natuurlijkere lichtkleur en lichtsterkte van de verlichting hen overdag wakker te blijven. Voor Ronsmans is het allerbelangrijkst dat het Booghuys een plek is waar bewoners en mantelzorgers zich thuis voelen. “We hebben een heerlijk café en een prachtig dakterras. We zitten bovendien midden in de stad, waardoor het voor familie makkelijk is om een bewoner even mee te nemen de stad in. De technologie helpt op de achtergrond maar onze medewerkers en de mantelzorgers spelen verreweg de belangrijkste rol in het welzijn van onze bewoners.”

Lees ook:

Gerelateerde berichten...