Trends in data- en analytics technologie

Data- en analytisctechnologie Werknemers om tafel over data

Data en de analyse van die data zijn onmisbaar geworden in onze huidige manier van leven. Onderzoeksbureau Gartner benoemde onlangs tien trends in de technologische arena van dit vakgebied. In vogelvlucht bekijken we de eerste acht.

Trend 1: Slimmere, snellere, meer verantwoorde AI

Tegen het einde van 2024 heeft 75 procent van de organisaties hun testfase opgeschaald naar operationele AI. Dit betekent een vervijfvoudiging van de streamingdata en analyse-infrastructuren. Binnen de huidige pandemische context bieden AI-technieken – machine learning, optimalisatie en natuurlijke taalverwerking – essentiële inzichten en voorspellingen over de verspreiding van het virus en de effectiviteit en impact van tegenmaatregelen.

Trend 2: Teloorgang van het dashboard

Dynamische dataverhalen met geautomatiseerde en consumentgerichte ervaringen zullen vooraf gedefinieerde dashboards op termijn vervangen. Deze dynamische dataverhalen – die augmented analytics of NLP gebruiken – streamen de meest relevante inzichten naar elke gebruiker op basis van hun context, rol of gebruik.

Trend 3: Decision Intelligence

In 2023 heeft ruim een derde van de grote organisaties analisten in dienst die beslissingsintelligentie uitvoeren. Decision intelligence brengt verschillende disciplines samen, waaronder beslissingsbeheer en beslissingsondersteuning.

Trend 4: X Analytics

De X staat voor de datavariabele van verschillende gestructureerde en ongestructureerde inhoud, zoals tekstanalyse, videoanalyse, audioanalyse enzovoort. Tijdens de COVID-19-pandemie is AI van cruciaal belang bij het doorzoeken van duizenden klinische onderzoeksrapporten, nieuwsbronnen en posts op sociale media om medici en volksgezondheidsdeskundigen te helpen de verspreiding van ziekten te voorspellen, capaciteit te plannen, nieuwe behandelingen te vinden en kwetsbare populaties te identificeren. X-analyse gecombineerd met AI en andere technieken zoals grafische analyse zullen een sleutelrol spelen bij het identificeren, voorspellen en plannen van natuurrampen en andere crises in de toekomst.

Trend 5: Augmented Data Management

Augmented data management maakt gebruik van machine learning- en AI-technieken om de bedrijfsvoering te optimaliseren en te verbeteren. Het converteert ook metadata die worden gebruikt in auditing, lineage en rapportage naar dynamische systemen.

Trend 6: Cloud is een gegeven

Tegen 2022 zijn openbare cloud-diensten essentieel voor 90 procent van de innovatie op het gebied van data en analyse. Nu data en analytics naar de cloud verhuizen, worstelen leiders nog steeds met het afstemmen van de juiste services op de juiste use cases. Dit wat leidt tot onnodig toegenomen governance en integratieoverhead. Data en analytics zou moeten evolueren van de kostenfocus voor een bepaalde service naar hoe deze kan voldoen aan de prestatievereisten.

Trend 7: Data en analytics-werelden botsen

Data- en analytics werden beschouwd als afzonderlijke entiteiten. Leveranciers die end-to-end-workflows aanbieden, vervagen het onderscheid tussen de twee markten. De botsing tussen data en analytics zal de interactie en samenwerking tussen deze historisch gescheiden domeinen vergroten.

Trend 8: Blockchain

Blockchain-technologieën pakken twee uitdagingen aan in data en analytics. Ten eerste biedt het de volledige reeks van activa en transacties. Ten tweede biedt blockchain transparantie voor complexe netwerken van deelnemers. Buiten de beperkte use cases van bitcoin en slimme contracten, zullen grootboekdatabasebeheersystemen (DBMS’s) een aantrekkelijkere optie bieden voor audits van gegevensbronnen. Gartner schat dat tegen 2021 het meeste toegestane blockchain-gebruik zal zijn vervangen door DBMS-producten.

 

 

Gerelateerde berichten...

X