2min Personeel

Positieve reacties en bedenkingen bij vierdaagse werkweek Afas

Positieve reacties en bedenkingen bij vierdaagse werkweek Afas

De sollicitaties stromen binnen nadat het Leusdense softwarebedrijf Afas deze week bekendmaakte alle werknemers vier dagen te laten werken voor vijf dagen salaris. Anderen hebben soms hun bedenkingen.

Vanaf 1 januari 2025 moet het allemaal gaan gebeuren. Het bedrijf gaat dan op vrijdag dicht en blijft alleen voor klanten op die dag wel beschikbaar. Het is niet de bedoeling dat werknemers het als een dag vrij beschouwen, maar dan tijd te nemen om zichzelf te ontwikkelen, te mantelzorgen of extra aanwezig te zijn voor de kinderen. “De vijfdaagse werkweek is een relikwie uit de vorige eeuw”, zei het bedrijf op X. “We zitten in een ratrace, rennen van afspraak naar afspraak en komen vaak niet toe aan waar het écht om gaat in het leven”, voegen ze er op hun eigen website aan toe.

Volgens Afas zelf zijn zij het eerste bedrijf in Nederland die dit invoert. Naast een kortere werkweek voor het zelfde loon zegt het bedrijf de arbeidsvoorwaarden te handhaven. Het plan geldt in elk geval voor een jaar. De uitkomsten bepalen of het bedrijf ermee verder gaat.

Anna Salomons, hoogleraar arbeidseconomie aan de Universiteit Utrecht zegt in een reactie in de Volkskrant dat het Leusdense familiebedrijf in een sector zit waar een initiatief als dit kans van slagen heeft. “Ik zie dit in de zorg of het onderwijs niet zo snel gebeuren.”

Afas wil om de medewerkers te ondersteunen vaker AI inzetten. Maar volgens Salomons is het nog helemaal niet zeker dat dit tot verlichting van werkdruk zal leiden. Het verleden heeft volgens haar aangetoond dat nieuwe technologie vaak leidt tot het ontstaan van nieuwe en andere banen.

Organisatiepsycholoog Kilian Wawoe stelt tegenover de NOS dat de proef uniek is in Nederland, heel anders dan veel andere constructies waarbij de medewerker vaak vier keer negen uur werkt. Volgens de omroep vraagt Chiara Kieft, HR-specialist bij adviesbureau Berenschot zich wel af hoe het bedrijf dit businessmodel rond gaat krijgen. “In feite wordt gezegd: we kunnen met 20 procent minder af.” En als je naar vergelijkbare initiatieven in bijvoorbeeld het VK kijk, zou het moeten kunnen.

Lees ook: