ACM bijna klaar met onderzoek naar App Store Apple

Apple

De ACM (Autoriteit Consument en Markt) is bijna klaar met het onderzoek naar techreus Apple en de App Store. De vraag ligt op tafel of Apple misbruik maakt van zijn marktmacht. Persbureau Reuters meldt dat op grond van brieven die de Autoriteit onlangs stuurde aan een aantal software-ontwikkelaars.

De Autoriteit onderzoekt onder andere de verplichtingen die het bedrijf stelt aan appmakers. Het gaat dan onder andere om het verplichte gebruik van de betalingssysteem van het bedrijf. Verder komt de verplichte afdracht van rond de 30 procent van alle inkomsten van apps in de App Store aan de orde. Wat de beslissing zal zijn is nog niet bekend.

Stevige uitspraken

De internationale aandacht komt met name omdat de ACM een van de eerste waakhonden zou zijn die stevige uitspraken zou doen over de werkwijze van Apple rond de verplichte afdrachten aan de App Store. Daarbij is de Nederlandse waakhond ook kritisch over het verbod van Apple om gebruikers te wijzen op goedkopere abonnementen.

De ACM is misschien de eerste maar zeker niet de enige in de wereld die Apple op de korrel heeft. Een aantal grote bedrijven als muziekstreamer Spotify en Fortnite-maker Epic Games klaagden al eerder hun nood over de Apple-contracten. De bedrijven vinden dat Apple aan machtsmisbruik doet omdat de App Store de enige manier is om gebruikers van Apple-devices te bereiken. Volgens de bedrijven misbruikt Apple haar positie met het opdringen van wurgcontracten.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X