ACM: consumenten mogen eigen modem kiezen

modem achterkant met aansluitingen

Consumenten mogen hun eigen modem, router of mediabox, gewoon aansluiten op het netwerk van hun telecomaanbieder. Dat staat in de Conceptbeleidsregel Netwerkaansluitpunt van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De regel moet duidelijkheid bieden over welk deel van het netwerk eigendom is van de telecomaanbieder en wat elk deel vrije keuze van de consument is. Dit betekent meer keuzevrijheid op de telecommarkt.

Het besluit is in lijn het het beleid van BEREC, het Europese netwerk van toezichthouders op elektronische communicatie. Belanghebbenden mogen nog wel reageren op de beleidsregel. De reacties worden meegenomen bij de vaststelling van de definitieve versie.

Goed bod

Als consumenten zelf kunnen kiezen welke apparaten ze kopen om aan te sluiten, stimuleert dat aanbieders van modems, routers en mediaboxen om een goed aanbod te doen op gebied van prijs en/of functionaliteit. De keuzevrijheid zorgt volgens de Autoriteit ook dat de concurrentie en de innovatie op de markt beter wordt.

Steeds meer consumenten gebruiken apparaten die met elkaar in verbinding staan (IoT). Sommige gebruikers sluiten graag een eigen modem aan om het beheer van persoonlijke gegevens zelf in handen te hebben. Vrije keuze van een modem zorgt verder voor een lagere drempel voor consumenten bij de overstap naar een andere telecomaanbieder. Je kunt dan immers het eigen modem meenemen naar een nieuwe aanbieder.

Eigenaar

De regel is dat de telecomaanbieder eigenaar is van het vaste netwerkaansluitpunt. Dit ligt (vanuit het netwerk bezien) aan het eind van de kabel die de aanbieder in de woning van de consument binnen heeft gebracht. Consumenten kunnen daarop een eigen modem, router of mediabox aansluiten.

Een eigen modem aansluiten is niet verplicht. Klanten mogen ook gebruik blijven maken van het modem van de telecomaanbieder. Aanbieders kunnen dus ook nog steeds zelf hun eigen modems leveren. Maar als de klant een eigen modem wil aansluiten, dan moeten ze dat toestaan. Ze hebben wel de mogelijkheid om in te grijpen als eigen apparatuur zorgt voor storingen.

 

Gerelateerde berichten...

X