ACM: naast KPN ook vast netwerk VodafoneZiggo openstellen voor concurrentie

Naast KPN moet ook VodafoneZiggo zijn vaste netwerk openstellen voor andere aanbieders. Dat zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in het marktanalysebesluit Wholesale Fixed Access. De nieuwe regels gaan in per 1 oktober 2018.

Henk Don, bestuurslid ACM: “We zien dat deze twee partijen gezamenlijk dominant zijn op de markt. Daarmee zouden ze die positie kunnen gebruiken om in stilzwijgende afstemming bijvoorbeeld prijzen voor consumenten te verhogen of voorwaarden in hun voordeel aan te passen.”

 

Eerlijk

Omdat zowel KPN als VodafoneZiggo die mogelijkheden heeft, vindt de ACM het eerlijk om het netwerk van beide partijen open te stellen. Zo kunnen aanbieders zonder eigen netwerk toch hun diensten aanbieden. Er blijft daardoor voldoende concurrentie over op de retailmarkten met meer keuze en goede tarieven.

Voorheen hadden alternatieve aanbieders zonder eigen vast netwerk alleen toegang tot het netwerk van KPN. Zij kunnen nu ook via het vaste kabelnetwerk van VodafoneZiggo internet-, televisie- en vaste telefoondiensten aanbieden.

Voor KPN worden de nieuwe regels versoepeld. Zo mag KPN in gebieden met glasvezel, toegang tot koper uitfaseren. Uiteraard stelt de ACM hieraan wel voorwaarden. Ook hier geldt dat  andere aanbieders die gebruik maken van het netwerk van KPN effectief kunnen blijven concurreren.

 

Voldoende concurrentie

De ACM stelt in haar marktanalyse dat op de markt voor vaste netwerken KPN en VodafoneZiggo zonder regulering gezamenlijk aanmerkelijke marktmacht hebben. Beide providers hebben een gelijkwaardige positie op de telecommarkt met elk een eigen vast- en een mobiel netwerk. Hun marktmacht stelt hen in staat om alternatieve aanbieders van de markt te weren. Vervolgens komen ze te hoge retailprijzen voor eindgebruikers hanteren.

Voordat consumenten daadwerkelijk iets merken van de effecten van regulering van de kabel is nog een aantal stappen in het proces nodig. Allereerst moet VodafoneZiggo een referentieaanbod opstellen en tarieven voor de toegang voorstellen. Vervolgens is er ruimte voor onderhandeling over het tarief en het referentieaanbod met andere aanbieders.

Als zij concrete plannen hebben om diensten aan te bieden via het netwerk van VodafoneZiggo, moet de provider het netwerk daarvoor geschikt maken. Naar verwachting is dat in de loop van volgend jaar gereed.

 

Gerelateerde berichten...

X