ACM: open internetverkeer cruciaal

internetverkeer boom met alle functies

In Europa moeten providers internetverkeer gelijk behandelen. Het toezicht vraagt constante aandacht en waar nodig ingrijpen. Dat staat in het jaarverslag netneutraliteit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De coronacrisis maakt duidelijk hoe belangrijk internet is voor de samenleving. Via internet kunnen veel werkzaamheden vanuit huis gewoon doorgaan. Internet is een belangrijke bron van informatie en vermaak. Sinds de start van de coronacrisis monitort de ACM samen met andere toezichthouders binnen Europa wat de toename van internetgebruik door bijvoorbeeld thuiswerken voor gevolgen heeft voor de belasting op telecomnetwerken. Zo kan de ACM snel reageren, mochten telecomaanbieders problemen ondervinden met de belasting van hun netwerken en maatregelen moeten treffen.

Gevolgen

De ACM heeft nauw contact met telecombedrijven over de gevolgen van het toegenomen internetverkeer en de maatregelen die genomen kunnen worden. Tot nu toe levert de extra belasting geen problemen op. De ACM leverde met hulp van telecomaanbieders wekelijks tijdens de coronacrisis een bijdrage aan de rapportage over dataverbruik van BEREC, het Europese netwerk van toezichthouders op elektronische communicatie.

De ACM leverde het afgelopen jaar in Europees verband een belangrijke bijdrage aan een nieuwe versie van de BEREC Open Internet richtsnoeren. Deze zorgen dat toezichthouders de netneutraliteitsregels in de praktijk op een consistente manier toepassen. Bij het verduidelijken van de richtsnoeren putte de ACM uit de ervaring die is opgedaan bij het beoordelen van internettoegangsdiensten in de Nederlandse markt.

Vervolgonderzoek

Om content van het ene netwerk naar het andere netwerk te sturen en andersom, maken de eigenaren van netwerken afspraken over verbindingen (IP-interconnectie). Die netwerkeigenaren kunnen aanbieders van internettoegang zijn, maar ook leveranciers van content of gespecialiseerde aanbieders van verbindingen.

Afspraken maken mag, maar ze mogen geen onnodige beperkingen opleveren voor gebruikers. In 2015 heeft de ACM een verkenning naar die afspraken gedaan. In 2020 brengt de ACM opnieuw de situatie rond interconnectie in kaart.

BEREC ontwikkelde software voor een meetsysteem voor internetsnelheid. De ACM maakt dit meetinstrument geschikt voor de Nederlandse markt. Hiermee kunnen consumenten zelf meten wat hun internetsnelheid is. Naar verwachting is het meetsysteem in de loop van 2021 beschikbaar voor Nederlandse consumenten. Mensen kunnen dan nagaan of ze daadwerkelijk de snelheden bereiken waarvoor ze betalen.

ACM en netneutraliteit

In Europa moeten internetaanbieders internetverkeer zonder discriminatie behandelen, zodat het internet zich vrij en onafhankelijk kan blijven ontwikkelen. Dat betekent bijvoorbeeld: niet blokkeren en niet onnodig beperken. De ACM let hierop.

Bij klachten van gebruikers kan de ACM onderzoek doen. Bij twijfel over hoe nieuwe technologieën en nieuwe diensten zich verhouden tot de netneutraliteitsregels, kunnen telecombedrijven contact met de ACM opnemen.

Gerelateerde berichten...

X