ACM: gelijke behandeling internetverkeer goed

Webtoegankelijkheid domeinnamen security.txt

Het aanbod van internetverkeer moet gelijk worden afgehandeld en dat lukt goed. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een rapport. De maatregelen van Nederlandse telecomaanbieders voldoen aan het wettelijke vereisten.

De ACM publiceert de resultaten zodat telecomaanbieders informatie hebben over traffic management. Ook zijn ze zo beter op de hoogte van de regels die ervoor gelden. In het rapport zelf zitten ook vragen die de ACM gebruikt om traffic managementmaatregelen te beoordelen.

Die kunnen telecomaanbieders helpen bij het maken van de juiste keuzes rond traffic management. De wet waaraan de aanbieders moeten voldoen is de Open Internet Verordening.

 

Grote bestanden

Bij het downloaden van grote bestanden waar je later pas mee aan de slag gaat (bijvoorbeeld met een film van een streaming service opslaan op je tablet) zijn latency en jitter minder belangrijk, maar bandbreedte juist wel. Je wil de hele film wel snel binnen hebben.

Een belangrijk begrip in het kader van TM is congestie. Congestie ontstaat wanneer er meer verkeer bij een knooppunt op het netwerk aankomt dan het netwerk aankan.

Buffers op knooppunten helpen om hiermee om te gaan, maar het kan nog steeds te veel worden. Op zo’n moment worden datapakketjes weggegooid (of vertraagd).

Dan merk je dat de dienst die je gebruikt even hapert. Een site wil bijvoorbeeld niet zo snel volledig laden als normaal. De verzender merkt wel dat de pakketjes niet aankomen en verstuurt ze iets later opnieuw. Korte congestiemomentjes in het internetverkeer worden zo bijna vanzelf opgelost.

 

Header

Elke router waar je datapakket langs komt, kan besluiten het voorrang te geven, te vertragen of weg te gooien. Dat kan bijvoorbeeld op basis van de eigenschappen van het pakket. Op elk datapakket zijn bepaalde dingen standaard zichtbaar in de header het IP-adres en poortnummer van de afzender. En ook IP-adres en poortnummer van de ontvanger, en een beschrijving van de inhoud van het pakket.

Een router kan die informatie gebruiken wanneer hij beslist wat hij met een pakket gaat doen. Dieper in het pakket kijken, dus naar de inhoud, kan technisch gezien wel. Een buffer kun je zien als een soort wachtkamer waar datapakketten even worden neergezet voordat ze worden doorgestuurd.

Dat is handig, want als er even te veel pakketten tegelijk aankomen om meteen te verwerken, kunnen ze even wachten in de buffer voordat ze doorgestuurd worden en hoeven ze niet weggegooid te worden.4Pakketjes opnieuw sturen wordt gedaan bij gebruik van het TCP protocol.

Dat is handig als je per se alle informatie moet ontvangen (bijvoorbeeld alle delen van een bestand) en het niet zo veel uitmaakt als pakketjes op een iets andere volgorde aankomen. Realtime diensten zoals VoIP werken met UDP, waarbij pakketjes niet opnieuw verstuurd worden. Bij een verloren pakketje hoor je een tikje of wat ruis.

Dat is minder storend dan het eerder verloren stukje geluid later alsnog opnieuw horen. En in de praktijk is het onhandig omdat het veel rekenkracht kost.

 

Koningsdag

Congestie in het internetverkeer kan ook langer duren, bijvoorbeeld wanneer mensen stranden op een station op Koningsdag en tegelijkertijd mobiele internetdiensten gebruiken.

De netwerkpunten worden dan een tijd lang bestookt met zo veel data dat niemand meer goede mobiele internettoegang heeft. Een groot deel van iedereen zijn pakketjes moet namelijk weggegooid worden omdat ze niet verwerkt kunnen worden.

Dat betekent trouwens niet dat de bewoners van de flat naast het station niet meer kunnen internetbellen, of geen IPTV meer kunnen kijken. Mogelijk blijven specialised services die het mobiele netwerk gebruiken ook werken. Het zijn andere soorten diensten die gescheiden zijn van het internetverkeer. Ze hebben hun eigen rijbaan.

 

DDos

Dit soort dingen regelen op het netwerk is een voorbeeld van TM. ISP’s kunnen het ook gebruiken om de impact van internetaanvallen te minimaliseren. Bij DDoS (Distributed Denial of Service) aanvallen bijvoorbeeld, worden (bijvoorbeeld geïnfecteerde) apparaten ingezet om heel veel aanvragen op een bepaalde dienst af te sturen.

Ook Nederlandse organisaties overkomt dit zo nu en dan. Daardoor raakt de dienst overbelast en kunnen klanten deze niet meer gebruiken. Een DDoS aanval opzetten is eenvoudig: ze zijn voor weinig geld in te kopen. Met TM-maatregelen kan het aanvallende verkeer worden omgeleid zodat de dienst weer beschikbaar is.

 

Geen verschil

ISPs mogen bij het aanbieden van internettoegangsdiensten  geen verschil maken in de manier waarop zij vergelijkbaar internetverkeer technisch behandelen. Dit verbod houdt bijvoorbeeld in dat een ISP in principe geen hogere kwaliteitsniveau (QoS) mag bieden aan bepaalde applicaties of services. Als een ISP de ene video streamingdienst met een betere kwaliteit doorgeeft dan de andere, dan mag dat niet.

Het zijn vergelijkbare diensten en daarom mogen ze niet verschillend worden behandeld.

 

Technische discriminatie

Een voorbeeld waarbij een ISP wel iets mag doen was bijvoorbeeld om toegang tot de website The Pirate Bay te blokkeren. Het mag ook om de integriteit en de veiligheid van het netwerk, diensten die via het netwerk worden aangeboden en eindapparatuur van eindgebruikers te beschermen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij DDoS-aanvallen, spoofing, hacking of virussen via het blokkeren van IP adressen.

De maatregelen mogen alleen tijdelijk van aard zijn. Een voorbeeld hiervan is dat een ISP bij netwerkcongestie ervoor kiest om het e-mailverkeer met een milliseconde te vertragen om zo het voice verkeer zonder onderbreking door te laten komen.

Dit is als er sprake is van netwerkcongestie toegestaan op voorwaarde dat dan wel het e-mailverkeer van alle e-maildiensten (zowel Gmail als Hotmail en de eigen dienst, enz.) wordt vertraagd.

 

Heikele kwestie

Het rapport is een antwoord op een heikele kwestie van twee jaar geleden. De dienst Datavrije Muziek van T-Mobile was niet in strijd met de Europese netneutraliteitsregels. Dat betekende dus dat de dienst in de lucht mocht blijven. Netneutraliteit is al jaren een heikele kwestie.

Gerelateerde berichten...