ACM: T Mobile mag datavrije muziek blijven aanbieden

De dienst Datavrije Muziek van T-Mobile is niet in strijd met de Europese netneutraliteitsregels. Dat betekent dat de dienst in de lucht mag blijven.

Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De organisatie voor digitale burgerrechten Bits of Freedom is niet blij en overweegt de gang naar de rechter.

 

Muziekstreaming

Het gaat allemaal om de dienst ‘Datavrije Muziek’, die in oktober 2016 op de markt kwam. Muziekstreaming die de klanten afnemen gaat daarbij niet van de databundel af. Dit heet zero-rating.

Volgens de Nederlandse wet was zero-rating in alle gevallen verboden. In april 2017 bepaalde de rechter dat de Nederlandse wet op dit punt in strijd is met de Europese verordening.

Vervolgens heeft de ACM de dienst getoetst aan de Europese regels. Daaruit blijkt volgens de autoriteit dat de dienst niet in strijd is met de Europese netneutraliteitsregels. De zero-ratingdienst is beschikbaar voor alle muziekstreamingdiensten. Dat betekent dat de keuzemogelijkheden van consumenten niet beperkt wordt. De dienst mag dus doorgaan.

 

Handhavingsverzoek

Belangenorganisatie Bits of Freedom vroeg meteen na het in de markt zetten van de dienst aan de ACM om een verbod. Volgens de organisatie was de dienst in strijd met de Europese regels.

BoF stelt in een reactie dat de ACM een kortzichtig oordeel velt. “T Mobile stelt in in de voorwaarden dat alleen online diensten in aanmerking komen die ‘openbaar toegankelijk’ zijn, en waarbij T-Mobile het IP-adres van de dienst kan herkennen,” stelt BoF-beleidsadvieaur Rejo Zenger. “In onze ogen zet T-Mobile met deze voorwaarden wel degelijk aanbieders op een achterstand. Want alle diensten die niet aan die voorwaarden voldoen, komen niet in aanmerking voor de voorkeursbehandeling van T-Mobile. Als jouw online muziekdienst geen openbare dienst is, pech. Als jouw online muziekdienst op basis van peer to peer-technologie werkt, pech.”

 

Berec

Sinds 30 april 2016 is de Europese verordening voor netneutraliteit van kracht. Daarnaast heeft Berec, het samenwerkingsverband van Europese telecomtoezichthouders op 30 augustus 2016 een uitleg gepubliceerd van de Europese regels.

Toen werd nog gesteld dat Nederland de eigen regels niet hoefde af te zwakken. Dat lijkt volgens BoF nu wel te gebeuren.

Ook zie je volgens BoF in Europa nu al een enorme wildgroei. Zegers: “Bij sommige providers is “toegang tot internet” niet meer dan een synoniem voor “toegang tot WhatsApp” aan abonnementen. Een eerste inventarisatie laat zien dat er in Europa nu al meer dan dertig verschillende zero rating-abonnementen op de markt zijn. In haar eerste beslissing heeft de ACM T-Mobile’s dienst hier helemaal geen rekening mee gehouden.”

Gerelateerde berichten...

X