Netneutraliteit gaat in de hele EU gelden

Netneutraliteit gaat in de hele Europese Unie (EU) gelden. Dit zijn grotendeels dezelfde regels die nu al in Nederland gelden. Dat bleek gisteren uit een publicatie van de Europese telecomtoezichthouders, verenigd in BEREC.

In het document geven ze aan hoe zij netneutraliteit zullen implementeren in Europa. Tot grote opluchting van lobbyorganisaties als Bits of Freedom, wordt Nederland niet gedwongen de eigen regels af te zwakken. De Europese netneutraliteit was eerder al goedgekeurd door de Europese Raad en het Europees Parlement.

In de nieuwe regels staat dat providers die in de EU opereren, zowel mobiele als vaste, toegankelijkheid van diensten en websites niet mogen hinderen of manipuleren. Ze mogen dataverkeer dus niet stoppen of ernstig vertragen. Ook is het verboden extra geld te vragen voor bepaalde diensten. De eigen diensten mogen bovendien niet beter functioneren dan die van de concurrent.

 

Lobby

Bits of Freedom stelt in een verklaring op zijn website blij te zijn met het besluit. “De Europese toezichthouders (BEREC) geven hun uitleg van de nieuwe Europese regels over netneutraliteit. Ze lijken niet te zijn gebogen voor de enorme lobby van Europese providers. De toezichthouders zullen bij de handhaving van de regels de vrijheid van de internetgebruiker een groot gewicht toekennen.”

‘Zero rating’ wordt vanuit Europa overigens niet verboden. Dit betekent dat gebruikers diensten afnemen  die niet meetellen in hun databundel. Zo worden de eigen diensten van de provider alsnog aantrekkelijker dan die van de concurent. Minister Kamp van Economische Zaken wil hier, in tegenstelling tot de rest van Europa wel iets aan doen. Eerder liet hij al weten dat er een maatregel komt om in de Nederlandse implementatie van de Europese regels zero rating aan banden te leggen. De Eerste Kamer hem nog behandelen.

Nederland gaat een stapje verder

Dat Nederland weer een stap verder gaat dan de rest van Europa juicht Bits of Freedom toe. In de verklaring zegt de belangengroep: “Waar tot voor kort alleen Nederland het principe van netneutraliteit bij wet had vastgelegd, is nu de vrijheid van internetgebruikers in heel Europa gegarandeerd. Dat is onder meer te danken aan bijna een half miljoen Europeanen die tijdens de campagne Savetheinternet.eu hun stem hebben laten horen bij de toezichthouders. Wij, hier in Nederland, mogen blij zijn met het Ministerie van Economische Zaken én de Tweede Kamer, die voor Nederlandse internetgebruikers het onderste uit de kan hebben gehaald.”

Volgens de belangengroep wilde Minister Kamp de discussie over prijsdiscriminatie voor zijn. “Hij deed daarom een wetsvoorstel waarmee de Europese regels aangevuld worden en prijsdiscriminatie verboden is. Waar de uitgangspunten van de toezichthouders niet meer zijn dan dat (“uitgangspunten” of “richtlijnen”), is die Nederlandse aanvulling wél bindend. In Nederland is prijsdiscriminatie dus gewoon niet toegestaan.”

 

Aanpassingen

BEREC publiceerde gisteren wel een paar aanpassingen in de verordening. De organisaties gaat daarbij in op de 480.000 klachten en suggesties die bedrijven, belangenorganisaties en consumenten al eerder indienden. Vooral de omgang met ‘tethering’, bleek een heikel punt. Hierbij wordt een telefoon gebruikt om andere apparaten toegang te geven tot (mobiel) internet. Telecomaanbieders willen hier eigenlijk niet aan omdat een klant dan via meerdere apparaten op internet zit. Toezichthouder BEREC stelt nu echter dat optreden hiertegen ‘waarschijnlijk’ niet strookt met de nieuwe richtlijn.

Gerelateerde berichten...

X