ACM: verdubbeling dataverbruik in 2015 door 4G

juice

In 2015 schoot het mobiele dataverbruik in Nederland omhoog. De  recent uitgebrachte Telecommonitor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) laat zien dat er in 2015 meer data werd verbruikt dan in de jaren 2013 en 2014 samen. Het verbruik over dat jaar komt daarmee uit op 112 miljard MB.

Een jaar eerder stond de teller nog op 63 miljard MB, en in 2013 33 miljard. Volgens de ACM is deze enorme stijging vooral toe te schrijven aan de uitbreiding van het 4G-netwerk. Vooral nu alle telecomproviders landelijke 4G-dekking hebben, schoot het verbruik omhoog.

3G bleef ook in 2015 toch populair. In dat jaar werden nog steeds meer MB’s voor 3G verbruikt, namelijk 57,5 miljard.

SMS tanende

De beschikbaarheid van 4G is niet de enige oorzaak, zo laten de cijfers zien. De providers bieden sinds het afgelopen jaar ook steeds grotere databundels. Zo kunnen klanten het snellere mobiele internet ook daadwerkelijk optimaal gebruiken.

Dat snellere internet onderweg heeft de gezamenlijke providers ook het een en ander gekost, zo laten de cijfers zien. De laatste vier jaar waren goed voor een investering van rond de 4 miljard euro. 2013 was daarbij het topjaar met in totaal ruim 2 miljard aan investeringskosten.

Ondanks de enorme investeringen en de groeiende vraag naar snelle en grote databundels, kampt de industrie toch met een krimpende omzet uit mobiel dataverkeer. In 2013 was de omzet daarvan nog 5,9 miljard euro. In 2015 was dat gekrompen tot 5,7 miljard. Vooral de afnemende populariteit van SMSjes is hier debet aan. Terwijl het aantal belminuten ongeveer gelijk blijft wordt de SMS ingehaald door berichtendiensten via internet, zoals WhatsApp en Facebook Messenger.

 

Gerelateerde berichten...