ACM waarschuwt aanbieders van informatienummers

De ACM (Autoriteit Consument & Markt) heeft de houders van informatienummers geïnformeerd over aangescherpte regels. Aanleiding voor de nieuwe regels is de onophoudelijke stroom aan vragen en klachten over dure doorschakelservices en betaaldiensten.

Eerder dit jaar bracht de autoriteit al een aantal waarschuwingen uit aan de operators van deze nummers. De aangescherpte regels gelden voor 0900-, 0906- en 0909-nummers. Vanaf 1 januari gaat het ACM scherper controleren.

 

Belangrijkste wijzigingen

Houders van informatienummers moeten voortaan aan het begin duidelijk maken wie zij zijn. Verder moeten ze duidelijk  aangeven wat de voornaamste kenmerken zijn van hun dienst.

Een doorschakelservice of betaaldienst met een tarief per minuut mag voortaan niet meer worden aangeboden met een 0900- of 0909-nummer. Gebruikt een doorschakelservice of een betaaldienst een 0900- of 0909-nummer met een tarief per gesprek? Dan geldt hiervoor het maximale bedrag van €1,60 per gesprek.

Toezicht

De ACM gaat vanaf januari 2018 controleren of de houders van uitgegeven nummers zich aan de regels houden. Nummerhouders mogen bellers bijvoorbeeld niet eindeloos aan het lijntje houden. De ACM kan een nummer intrekken als een nummerhouder zich niet aan de regels houdt.

Een voorbeeld: Stel: een iemand wil bellen naar bijvoorbeeld de politie, de Belastingdienst of de klantenservice van zijn telecomaanbieder. Deze organisaties hebben zelf een telefoonnummer waarmee consumenten gratis of tegen een laag tarief kunnen bellen.

Er zijn echter ook doorschakeldiensten die mensen via internet verleiden via hen te bellen. Deze diensten kopen advertentieruimte in bij zoekmachines. Ze verschijnen daardoor hoog in de zoekresultaten. Voorheen kon het dan gebeuren dat de beller via een doorschakeldienst van 90 cent per minuut belde, zonder dat hij zich daarvan bewust was.

De nieuwe regels voorkomen dat een 0900- of 0909-nummer wordt ingezet om het informatietarief zo lang mogelijk in rekening te brengen.

 

Gerelateerde berichten...

X