AFM: Inleg cryptomunten meestal met kleine bedragen

cryptomunten

Als mensen in cryptomunten gaan beleggen is dat meestal met kleine bedragen. Dat zegt de Autoriteit Financiële Markten, AFM, op grond van onderzoek. Hoewel de cryptomarkt grotendeels buiten het toezicht van de AFM valt, volgen ze de ontwikkelingen wel.

Twee derde van de 1,2 miljoen Nederlanders die geld in cryptovaluta stopt, doen dat met minder dan €2500. Iets minder dan de helft handelt zelfs met minder dan €500. Een kleine meerderheid van de investeerders zegt vooral ‘een gokje te wagen’ en lijkt zich dus bewust van de risico’s. Daar staat tegenover dat zo’n 100.000 consumenten een extreme koersdaling alleen met passen en meten kunnen opvangen.

  • Instorting van waarde wordt als grootste risico gezien
  • Crypto’s zijn lastig te doorgronden en kwetsbaar voor misleiding
  • Consumenten niet beschermd door financieel toezicht
  • AFM blijft waarschuwen voor risico’s
Instorting van waarde

Naast het wagen van een gokje is de lage rente voor 42% van de cryptobezitters een reden om daar in te stappen. Een vijfde verwacht zo snel winst te kunnen maken.

Twee derde van de bezitters van cryptomunten ziet een sterke waardedaling als een beperkt of groot risico. Zo’n 10% heeft zoveel ingelegd dat een forse daling tot een probleem leidt dat men alleen ‘met passen en meten’ kan opvangen. Voor 1% leidt het tot een probleem dat ‘moeilijk’ kan worden opgevangen. Het gaat dan wel om een extreme terugloop in waarde met 90%.

Kwetsbaar voor misleiding

Cryptovaluta zijn lastig te doorgronden en kwetsbaar voor misleiding, oplichting en manipulatie. De waarde is vooral gebaseerd op speculatie en in de regel ontbreekt een onderliggende waardebepaling. Koersen kunnen daardoor sterk fluctueren. Dat betekent dat klein nieuws kan leiden tot grote koersveranderingen en er is een reëel risico dat crypto’s hun waarde zelfs geheel verliezen.

Deze risico’s vertalen zich door op financiële instrumenten met cryptomunten als onderliggende waarde. Dat zijn bijvoorbeeld exchange traded funds (ETF’s) en exchange traded notes (ETN’s). Op zichzelf zijn die volgens de toezichthouder al complex genoeg.

Met de komst van de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) die naar verwachting rond 2024 van kracht wordt, komt een deel van de cryptomarkt onder toezicht. MiCAR moet bepaalde uitgiften van tokens en cryptodienstverlening regelen. Nu is er voor consumenten nog geen enkele bescherming door regelgeving of toezicht.

Waarschuwen

Sinds de opmars van crypto’s in 2017 stelt de AFM zich terughoudend op over de handel in crypto’s. De AFM raadt af om geld in cryptovaluta te stoppen dat op korte of langere termijn nodig is. Hoewel de AFM geen toezicht kan houden op de handel in in cryptomunten, monitort zij met regelmaat de ontwikkelingen.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X