AFM: veel signalen over nieuwe werkwijzen oplichters

AFM: veel signalen over nieuwe werkwijzen oplichters

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) krijgt veel signalen over nieuwe werkwijzen van oplichters op internet. Ook zien ze een toename in het aantal signalen en vragen over oplichting en fraude. De toezichthouder start daarom met de online publiekscampagne checkjeaanbieder.nl om mensen meer bewust te maken over hoe oplichters te werk gaan.

Vooral over oplichting via nep-beleggingen, datingapps en nep-AFM’ers hebben de aandacht. De Autoriteit plaatst ook extra waarschuwingen op Checkjeaanbieder.nl.

Oplichting via nep-beleggingen, datingapps en nep-AFM’ers
In het eerste kwartaal van 2024 ging ruim twintig procent van de meldingen en vragen bij de AFM over fraude en oplichting. Zo is er vaak sprake van beleggingsfraude waarbij mensen met (telefonische) aanbiedingen worden verleid om geld te investeren. Er zijn nepadvertenties met BN’ers die zogenaamd beleggingsadvies geven waarmee je snel rijk kunt worden. De laatste tijd krijgt ons Meldpunt Financiële Markten ook veel signalen over oplichting via datingapps maar ook fraudeurs die zich voordoen als helpende AFM’ers maar slachtoffers nog een keer oplichten.

Waarschuwingen via Checkjeaanbieder.nl

Via de online campagne checkjeaanbieder.nl waarmee consumenten meer leren over de geraffineerde werkwijze van oplichters zodat zij weten hoe zichzelf te beschermen. Op de website kun je ook controleren wat er bij de AFM bekend is over de onderneming waarmee iemand zakendoet of wil gaan doen. Er is snel te zien of een onderneming wel of niet over een AFM-vergunning beschikt. Ook worden de eventuele waarschuwingen getoond van de AFM en die van buitenlandse toezichthouders.

Lees ook: