De Autoriteit Financiële Markten (AFM) maakt zich zorgen om marktmanipulatie bij de handel in crypto’s: pump en dump. Vanaf eind dit jaar is dat verboden.
Onder de nieuwe cryptowetgeving MiCAR wordt eind dit jaar organiseren van en deelnemen aan pump en dump verboden. Volgens de AFM is het hoog tijd dat deze praktijken worden aangepakt, want het laat cryptobeleggers gedupeerd achter.
Hoe werkt pump en dump?
Een groep beleggers probeert de waarde van een crypto op te pompen (pump) en als dat lukt snel weer te verkopen (dump). Vooruitlopend op het aankomende toezicht onderzocht de AFM drie gevallen van koersmanipulatie door pump en dumps. Er blijkt een standaard werkwijze te zijn, en dat is ook meteen waar je als belegger (on spe) op kunt letten.
De organisator selecteert de crypto (en het platform) en koopt op voorhand veel in (voor een lage prijs). De organisator deelt via sociale media vervolgens berichten over deze crypto met superlatieven als ‘pumpen’, ‘to the moon’, ‘FOMO‘. Er circuleren ook berichten met buitensporige rendementen, soms wel tot 800%. Vaak doen Finfluencers ook een aardige duit in het zakje.
De deelnemers (vaak consumenten) kopen de crypto vervolgens en daardoor stijgt de koers snel. De organisatoren wachten tot de piek en verkopen (dumpen) de crypto vervolgens met enorme winsten. Daardoor daalt de koers stevig, ten koste van de kopers die achterblijven met een vrijwel waardeloze crypto.
De AFM wil nog voor de ingang van de nieuwe wet zoveel mogelijk mensen waarschuwen hier niet in te trappen. Als de nieuwe wet eenmaal van kracht gaat de financiële waakhond ook boetes uitdelen aan de malafide beleggers die zich bezighouden met pump en dump.
Tip:
- Crypto’s blijven uit zicht van Belastingdienst