De Belastingdienst lijkt maar geen grip te krijgen op ontduiking met crypto’s. Ook de witwasregels en andere maatregelen van zowel Europese als Amerikaanse autoriteiten mogen niet baten. En dat kost volgens het IMF ook Nederland miljoenen.
Zo verhaalt het Financieel Dagblad van Roger Ver, alias ‘Bitcoin Jesus’, die al in 2011 verkondigde
“dat de digitale munt de weg naar economische vrijheid is.” Maar helaas moest
ook hij belasting betalen en werd de Amerikaan eerder dit jaar gearresteerd in Spanje
omdat de Verenigde Staten een arrestatiebevel tegen hem had lopen. De
Bitcoinmagnaat zou een belastingschuld hebben van zeker 48 miljoen dollar.
Ver is lang niet de enige, vreest onder andere het IMF (Internationaal Monetair Fonds). En dat is niet onterecht want uit een recent rapport van de Amerikaanse belastingdienst IRS blijkt dat zij sinds 2018 bijna vierhonderd zaken hebben lopen die allemaal gaan over ontduiking via digitale valuta. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. De anonimiteit van crypto’s is daar debet aan. Ook al vind je de transactie zelf, dan is degene die er achter is slecht of niet te achterhalen. Daardoor loopt de ontduiking in elk geval richting de honderd miljard, alleen al in de VS.
In Europa zijn haast helemaal geen cijfers bekend. De Europese Commissie maakt zich mede daarom zorgen en zegt over twee jaar met strengere regels te komen. Dan zoude cryptobedrijven hun transacties verplicht moeten met de overheid moeten delen.
In ons land is het intussen verplicht dat zowel banken als cryptobedrijven ongebruikelijke transacties moeten melden bij de Finance Intelligence Unit. Die kan als blijkt dat het gaat om ontduiking de Belastingdienst kan alarmeren. Sommige (crypto)brokers delen al vrijwillig de klantgegevens met de belastingdiensten. Cryptobeleggers krijgen hun munten dan automatisch te zien op hun aangifte, en kunnen dan vermogensbelasting (box 3) betalen, waarmee alles duidelijk en legaal blijft.
Een reden voor de bereidwilligheid kan het arrest van de Hoge Raad zijn, dat in juni oordeelde dat (crypto)beleggers alleen belasting moeten betalen over hun daadwerkelijke rendement, en dus niet hun fictieve, zoals eerst het geval was. Daarom moeten beleggers winsten kunnen aantonen, met bijvoorbeeld screenshots van hun cryptowallets.
Maar ondanks dat is het systeem nog lang niet waterdicht. Want beurzen als Binance, Bitfinex en HTX staan niet onder het Nederlandse witwastoezicht. Ze geven dus ook geen geen ongebruikelijke transacties door. Verder is het voor de Belastingdienst stukken moeilijker te controleren omdat de blockchains van de cryptonetwerken apart op alle deelnemende computers staan.
Het IMF maakt zich vooral zorgen om het gemak waarmee je huizen en goederen kunt kopen met crypto’s. En behalve luxe jachten en dure huizen kun je met cryptovaluta gemakkelijk cadeaukaarten voor winkels aanschaffen. Die wissel je in en dan weet de Belastingdienst van niets.
Tip:
- Digitale medewerkers voor gemeentelijke belastingdiensten