AI en automatisering versnellen groei recruitmentbureaus

recruitmentbureaus

2023 kende een uitdagend economisch klimaat voor de recruitmentbranche. Wel zagen recruitmentbureaus die werkten met AI en automatiseringstechnologie hun omzet vaker groeien. Dat blijkt uit het Global Recruitment Insights and Data (GRID) 2024 Industry Trends Report van Bullhorn.

Tegenwind

Het aantal recruitmentbureaus waarvan de omzet groeide, daalde in 2023 voor het eerst in drie jaar. Ondanks tegenwind op de markt zag in de Benelux 61% van de deelnemers aan dit onderzoek de omzet groeien. Deze sterk presterende recruitmentbureaus hadden één ding gemeen: ze waren verder in hun digitale transformatietraject en hadden allemaal een focus op meer productiviteit en efficiëntie.

AI en automatisering

Er was vooral een verband tussen omzetgroei en de keuze voor AI en automatisering. In het recruitmentlandschap in de Benelux begon 56% van de bedrijven in 2023 te experimenteren met AI en verwacht 36% van de bedrijven dat ze hun investeringen in AI in 2024 zullen vergroten. Hoewel het werken met AI nog in de kinderschoenen staat, zagen bedrijven die experimenteerden met AI in 2023 hun omzet 17% vaker groeien. Sterk presterende bureaus gebruiken over het algemeen meer AI-tools.

Ook gaven ze meer dan twee keer zo vaak aan dat ze AI-gestuurde tools hebben voor het verzamelen van klanteisen, het inplannen van diensten en payrolling.

Bedrijven in de Benelux die werkten met recruitment automation zagen de omzet in 2023 tot vijf keer vaker groeien. Deze sterk presterende bedrijven gebruikten automatisering bijvoorbeeld ter ondersteuning van gesprekken en herplaatsingen, met als resultaat een gestroomlijndere ervaring voor iedereen. Respondenten die aangaven ‘uitstekende’ successen te boeken bij het werven van nieuwe klanten, investeerden 12% vaker in talent experience-technologie en hadden bijna tien keer zo vaak hun interactie met nieuwe leads geautomatiseerd.

Digitale transformatie

De belangrijkste uitdaging die respondenten in de Benelux voor 2024 zagen, is onzekerheid over de economie en de toekomstige groei (genoemd door 43% van de respondenten). Toch verwacht twee derde van de bedrijven dat de economie in 2024 aantrekt en verwacht 57% dat hun omzet dit jaar zal stijgen.

In lijn met dit vooruitzicht is dat de meeste recruitmentbureaus in de Benelux de digitale transformatie dit jaar als belangrijkste prioriteit zien (genoemd door 39% van de respondenten), gevolgd door het verbeteren van de candidate experience (33%) en door kandidaatwerving, merkontwikkeling en het aantrekken van nieuwe klanten (allemaal genoemd door 27% van de respondenten).

Een andere uitdaging die dit jaar belangrijker werd, was de concurrentie van online freelance-/ gigplatformen. 41% van de ondervraagden noemde dit als belangrijkste uitdaging, tegen slechts 12% in 2022.

Gerelateerde berichten...