AI Monitor Ziekenhuizen 2022: kleinschalige AI-implementaties verdubbeld

normering spraakgestuurde AI Algoritmeregister

Ziekenhuizen gebruiken tegenwoordig vaak Artificial Intelligence (AI). dat gebeurt bij 89% van de ziekenhuizen. Dit blijkt uit jaarlijks onderzoek  AI Monitor Ziekenhuizen van strategisch ICT-adviesbureau M&I/Partners.

Er zijn meer ziekenhuizen met AI-beleid en het aantal ziekenhuizen met kleinschalige AI-implementaties verdubbelde het afgelopen jaar. Verbetering van kwaliteit van de zorg, verlagen van zorgkosten en innoveren zijn de belangrijkste drijfveren voor ziekenhuizen om met AI aan de slag te gaan. Ziekenhuizen zetten AI voornamelijk in als diagnostisch hulpmiddel.

Ziekenhuizen werkten het afgelopen jaar meer aan AI-beleid. Driekwart van de ziekenhuizen vormt intussen beleid op AI-gebied of is dit aan het ontwikkelen. In het beleid zijn toepasbaarheid van het algoritme en wet- en regelgeving de belangrijkste aandachtspunten. De meerderheid van de ziekenhuizen heeft een (in)formele AI-kampioen in huis.

Meer kleinschalige AI-implementaties

Meer ziekenhuizen experimenteren en implementeren dan in de AI Monitor ziekenhuizen 2021. Met name kleinschalige implementaties zijn verdubbeld. De meeste experimenten en implementaties vinden plaats op de afdeling radiologie op het gebied van beeldvorming.

De CIO’s en CMIO’s hebben op korte termijn de hoogste verwachting van beeldherkenning, beslisondersteuning en patroonherkenning. Op lange termijn komen daar natural language processing, robotica en process mining bij. De werkdruk van specialisten blijft ondanks de inzet van AI hoog.

Het verbeteren van kwaliteit van de zorg, verlagen zorgkosten en innoveren zijn de belangrijkste drijfveren voor ziekenhuizen om met AI aan de slag te gaan. Validatie, (gebruikers)acceptatie, implementatie en integratie (zorg)proces zijn de grootste aandachtspunten met betrekking tot de inzet van AI in de zorg.

AI Monitor Ziekenhuizen

In het jaarlijks onderzoek naar de stand van zaken van AI bij Nederlandse ziekenhuizen brengt M&I/Partners de ontwikkelingen van AI in de zorg in kaart. 32 CIOs en CMIOs van 28 ziekenhuizen deden dit keer mee aan dit onderzoek.

Lees ook:
  • FME: technologie kan 110.000 zorgmedewerkers vrijspelen
  • Evolutie van cloudbeveiligings- en privacytechnologieën

Gerelateerde berichten...