AI ontrafelt landschapspatronen na ontbossing in Afrika

Ontbost stuk land in Afrika WUR

Met behulp van hoge resolutie satellietbeelden en AI, hebben onderzoekers de landschapspatronen ontrafeld die ontstaan na ontbossing in Afrika. Dat meldt het Wageningen University and Research (WUR).

De beelden laten zien hoe bossen hebben plaatsgemaakt voor verschillende typen landgebruik. Dit varieert van gewasproductie zoals cacao en cashew, tot meer extensieve landbouw.

Eerder onderzoek deed al vermoeden dat ontbossing in Afrika veroorzaakt wordt door landbouwgerelateerde activiteiten. Maar het ontbreken van gedetailleerde gegevens maakt het moeilijk om een precieze oorzaak te achterhalen. Door gebruik te maken van satellietgegevens met een hoge resolutie van vijf meter nauwkeurig, lukt het nu om de eerste continentale kaart te maken van landgebruik na ontbossing in Afrika. Dit is belangrijk, aangezien het Afrikaanse bosoppervlak bijna 14% van het wereldwijde bosoppervlak bestrijkt. Door gebruik te maken van onder andere deep learning, een methode binnen AI, konden ze 15 verschillende typen landgebruik onderscheiden.

Vraag naar monitoring

Het onderzoeksteam maakte innovatief gebruik van satellietbeelden en AI om landgebruik na ontbossing te analyseren en in kaart te brengen. Op deze geavanceerde manier is het gelukt om een gedetailleerde kaart te creëren, die inzicht biedt in de verschillen per regio. “Het nauwkeurig classificeren van bepaalde vormen van landgebruik kent nog uitdagingen, zoals bewolking en seizoensgebonden variaties, en kan nog meer verfijnd worden,” zegt Robert Masolele, postdoc-onderzoeker geo-informatie en remote sensing bij WUR.

Volgens Masolele laat de studie de waarde zien van dergelijke hogeresolutiekaarten, die gebruikt kunnen worden door Afrikaanse regeringen, onderzoekers en bosbeschermingsinstanties om ontbossing tegen te gaan. “Hiermee wordt ingespeeld op de behoefte aan meer begrip en monitoring van ontbossing door landbouwpraktijken, in het kader van de nieuwe EU klimaatwetgeving, waaronder de verordening voor ontbossingsvrije producten,” aldus Masolele.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...