Amazon Web Services legt het in Nederland af tegen Google Cloud

Dutch cloud cloudbeleid

Amazon Web Services (AWS) staat met twintig procent op de derde plaats in het rijtje meestgebruikte clouddiensten van Nederlandse bedrijven. Microsoft Azure staat op de eerste plaats met 63%. De tweede plek is voor Google Cloud Platform. (34%) en op de derde plaats staat Amazon Web Services (20%). Dit blijkt uit onderzoek van IT-consultancy organisatie Axxes onder bijna 600 Nederlandse IT’ers. Opvallende cijfers, aangezien AWS wereldwijd wel het grootste marktaandeel heeft.

De afgelopen jaren is het gebruik van cloudplatformen geïntegreerd in het Nederlandse bedrijfsleven. Wanneer organisaties eenmaal hebben gekozen voor een cloudplatform, blijven ze hier vaak trouw aan. Zo verwachten IT’ers dat hun organisaties over drie jaar nog volop gebruikmaken van Microsoft Azure (64%), Google Cloud Platform (33%) en Amazon Web Services (14%). Het lijkt er dus niet op dat AWS de komende jaren in populariteit zal toenemen in Nederland. Slechts zeven procent van de IT’ers geeft aan te werken bij een organisatie die nog geen cloudplatform gebruikt.

Top 3 programmeertalen
De IT’ers zijn ook gevraagd om de nabije toekomst van programmeertalen in te schatten. 80 procent van de IT-consultants ziet programmeertalen niet binnen drie jaar verdwijnen. Zij verwachten zelf dan met name te werken met Javascript (41%), Java (38%) en Python (35%). Waar Javascript en Java afnemen in belang ten opzichte van vandaag, lijkt Python terrein te winnen. Niet gek, aangezien Python een toonaangevende programmeertaal is voor Machine Learning en Artificial Intelligence.

 

Axxes is een IT consultancy bedrijf. Als IT-detacheerder leveren ze flexibele en kwalitatieve diensten op het vlak van software development (.NET, Java en Frontend), quality assurance en architecture. Axxes heeft 250 consultants in dienst, die worden geplaatst bij multinationals en grote ondernemingen. De IT consultancy organisatie streeft ernaar de partner in groei te zijn voor zowel medewerkers als klanten. Ze wonnen in 2021 nog een Gazellen-award en behoren tot de beste werkplekken volgens Great Place To Work. Axxes heeft sinds september 2022 een vestiging in Utrecht. Daarnaast opereren ze vanuit kantoren in Antwerpen en Gent.

Gerelateerde berichten...