AMS-IX viert 30-jarig bestaan

AMS-IX

AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) viert deze week haar 30-jarig bestaan. Het markeert drie decennia van baanbrekende bijdragen aan mondiale connectiviteit, technologische vooruitgang en digitale innovatie. Op het AMS-IX platform zijn bedrijven zoals Adyen, Amazon, Apple, Booking.com, Google, Meta Microsoft, Netflix, Odido en TikTok actief. Het is een van de grootste internetknooppunten ter wereld,

AMS-IX: belangrijk voor uitwisseling internetverkeer

Sinds de oprichting in 1994 loopt AMS-IX voorop bij het mogelijk maken van efficiënte uitwisseling van internetverkeer. En speelt het een belangrijke rol bij het vormgeven van het digitale landschap. Dit zowel lokaal als wereldwijd. Als neutrale organisatie zonder winstoogmerk maakt AMS-IX verbindingen tussen netwerken o.a. internetproviders (ISP’s), contentproviders en streamingdiensten mogelijk.

Vanwege de steeds toenemende behoefte aan connectiviteit heeft AMS-IX nu een piekverkeer van bijna 12 Terabit per seconde. Dit is het equivalent is van 100 miljoen mensen die tegelijkertijd Fortnite spelen. Of van 6,4 miljoen TikTok filmpjes die tegelijkertijd worden bekeken.

Digitale Mainport

Het internationale karakter van AMS-IX (80% van haar klanten komt uit het buitenland), zorgde ervoor dat veel internationale bedrijven zich in Amsterdam vestigden. Het maakt dat het bedrijf onderdeel van de derde mainport. Naast de haven van Rotterdam en luchthaven Schiphol. De goede internetconnectiviteit werkt als een magneet en is zeer belangrijk voor Nederland om haar koppositie als knooppunt voor Europa te behouden voor nu en in de toekomst.

Over de jaren heeft AMS-IX diverse mijlpalen bereikt. Met een robuuste infrastructuur, gestart in Amsterdam, heeft AMS-IX haar aanwezigheid over verschillende continenten uitgebreid. Dit door knooppunten te starten in grote wereldsteden in Zuidoost-Azië, het Midden-Oosten, Afrika en de VS, dit om de lokale connectiviteit te verbeteren. Inmiddels heeft AMS-IX 14 internetknooppunten wereldwijd.

Technologische innovatie

AMS-IX is een pionier in het omarmen van de nieuwste technologieën, door het implementeren van state-of-the-art oplossingen zoals 100 Gigabit Ethernet, Software-Defined Networking (SDN) en Internet Protocol versie 6 (IPv6), waardoor een toekomstbestendige en veerkrachtige internetinfrastructuur wordt gewaarborgd. Inmiddels heeft het knooppunt ook 400 Gigabit poorten toegevoegd aan haar netwerk door de toenemende vraag aan internet capaciteit.

Duurzaamheidsinitiatieven

Door middel van de implementatie van nieuwe netwerkapparatuur in het datacenter van Equinix AM5, heeft AMS-IX het energie verbruik op deze locatie met 85% kunnen verminderen. Op alle 16 locaties in Nederland zal de komende tijd de apparatuur worden vervangen ten einde het energieverbruik terug te dringen en het platform te upgraden.

Het knooppunt is actief betrokken bij partners uit de industrie, waarbij samenwerking, kennisuitwisseling en educatieve initiatieven worden bevorderd om de volgende generatie internetprofessionals te enthousiasmeren en een bloeiende digitale gemeenschap te bevorderen.

Gerelateerde berichten...