Internetvolume Amsterdam verdubbelt in vier jaar tijd

Internetvolume Amsterdam verdubbelt in vier jaar tijd

Het internetvolume in Amsterdam groeit ook in 2022 stevig door. Een van de grootste internetknooppunten ter wereld, AMS-IX Amsterdam, verwerkte afgelopen jaar 29.4 Exabyte (EB) aan internetdata. Dat is een verdubbeling met vier jaar geleden. In 2018 lag de hoeveelheid verwerkte data op iets meer dan 14.1 Exabyte.

Ook in 2022 sneuvelden weer internetrecords. Het hoogst gemeten piekverkeer op de Internet Exchange in Amsterdam was in 2022 11.6 Terabit per seconde. Dat komt neer op de gelijktijdige streaming van zo’n 6,2 miljoen TikTok-filmpjes of 2,3 miljoen HD-video’s.

Het aantal aangesloten netwerken steeg naar 889. De meeste aangesloten netwerken maken daarbij gebruik van 10GE-poorten. Het aandeel 100GE-poorten stijgt echter snel (+19%), van 360 in 2021 tot 428 in 2022. Over een aantal jaar zal 100GE de norm zijn.

GRX

Ook het verkeer op AMS-IX’s Global Roaming Exchange (GRX) is sterk gestegen afgelopen jaar. De GRX faciliteert de uitwisseling van mobiele roaming data en wordt gebruikt door mensen die in het buitenland van mobiele netwerken gebruik maken. In 2022 werd een piekverkeer van 312 Gbps aangetikt, maar liefst 52% hoger dan het piekverkeer uit 2021. Waarschijnlijk komen deze verschillen door de pandemie die in 2021 nog in volle hevigheid heerste. Het aantal mensen dat naar het buitenland ging reizen bleef beperkt. Dat temperde het verkeer op de GRX in dat jaar.

Ook het aantal partners van AMS-IX blijft groeien. AMS-IX heeft ondertussen 60 resellers als partners en is hierdoor te bereiken vanuit zo’n 800 datacenters in 64 landen. Daarnaast heeft AMS-IX afgelopen jaar diverse strategische partners geholpen met het opzetten van eigen Internet Exchanges. In 2022, zijn er nieuwe Internet Exchanges opgezet in Singapore, Cairo, Kolkata and Hyderabad.

“De groei van het internetverkeer is met name een gevolg van de digitalisering van de samenleving en gebruik van Internetdiensten. Ieder jaar worden er weer nieuwe apparaten en diensten gebruikt die meer internetverkeer genereren”, zegt Peter van Burgel, CEO van AMS-IX. “Met name gedurende de coronajaren was de groei op ons platform spectaculair.”

Lees ook: