Amsterdam gebruikt algoritmen tegen woonfraude

De gemeente Amsterdam gaat algoritmen inzetten tegen woonfraude. Dat maakte de gemeente gisteren bekend.

Amsterdam gaat die algoritmes zelf ontwikkelen samen met Pels Rijcken en KPMG. Andere gemeenten kunnen de Amsterdamse voorwaarden eventueel gebruiken als blauwdruk om het zelfde te doen.

 

Eerlijk

De gemeente wil daarbij wel dat de algoritmes eerlijk en transparant zijn. Ze hebben immers grote invloed op bewoners. Het gaat naast eventuele woonfraude ook om bijvoorbeeld om recht op een uitkering of toegang tot welke middelbare school.

Overheden dreigen afhankelijk te worden van een beperkt aantal technologiebedrijven die op grote schaal algoritmes kunnen ontwikkelen. Daardoor krijgen die bedrijven een steeds grotere machtspositie. Dat wil de gemeente voorkomen.

De gemeente was de afgelopen maanden dan ook druk met de ontwikkeling van verschillende versies. Voor de versie die nu is ontwikkeld is samengewerkt met verschillende inkopers, juristen, leveranciers, auditors, programmeurs informatiemanagers en andere experts van binnen en buiten de gemeente. Deze versie wordt binnenkort samen met andere overheden verder verbeterd en getest.

 

Melden

Vorig jaar stelde een meerderheid van de Tweede Kamer dat alle overheidsinstanties die gebruik maken van algoritmen dit eerst moeten melden bij een toezichthouder.

Het gaat om alle overheidsinstellingen die algoritmen inzetten voor besluitvorming. Het voorstel was afkomstig van D66 en CDA. Hoe Amsterdam hiermee omgaat is nog niet bekend.

Gerelateerde berichten...

X