Amsterdam op nummer 1 in projecten smart city

Amsterdam bezet de 16e plek in de 2019 Women Entrepreneur Cities Index (WE Cities) die is gepresenteerd tijdens de Dell Women Entrepreneur Network Summit. De stad loopt voorop (nummer 1) als het gaat om smart city projecten. Dat blijkt uit onderzoek.

Onze hoofdstad kent een groot aantal (zeker 100) smart city projecten. Ze zorgen voor vruchtbare grond voor innovaties. Dit gaat hand in hand met met het grote aandeel vrouwen dat actief is op digitale platformen als LinkedIn en Facebook.

De index rangschikt 50 steden wereldwijd naar de mate waarin zij groei van vrouwelijke ondernemers in hun stad bevorderen. Tijdens hetzelfde onderzoek in 2017 stond Amsterdam nog op de 19e plek.

 

Impact

De classificatie is op grond van van de impact van lokaal beleid, en lokale programma’s. Verder telt ook de nationale wet- en regelgeving mee die vrouwelijke ondernemers en de gehele economie helpen bevorderen. De uiteindelijke rangschikking is gebaseerd op 71 indicatoren.

45 daarvan hebben een op sekse gebaseerde component. Individuele indicatoren worden gewogen op basis van vier criteria: relevantie, datakwaliteit, uniciteit in de index en seksecomponent.

 

Wereldwijd

Vrijwel alle 50 steden boekten progressie sinds het vorige onderzoek in 2017. Al maakten sommige steden wel grotere stappen dan andere. Van het totaal van 100 punten, scoort de nummer 1, San Francisco Bay Area, er slechts 63,7. Dat benadrukt dat er nog steeds veel moet gebeuren voor vrouwelijke ondernemers. Het onderstreept ook het belang van dergelijk onderzoek en het bereiken van beleidsmakers om de disbalans voor vrouwelijke oprichters te verkleinen.

Amsterdam heeft blijvende bij de ondersteuning van vrouwen bij investeringen. Zo heeft bijvoorbeeld slechts 59 procent van de beleggingsondernemingen minstens één vrouwelijke bestuurder.

Daarnaast is bij slechts 16 procent van de organisaties sprake van een vrouwelijke oprichter of bestuurder. Dit wijst op een minimale pijplijn voor progressie op dit gebied.

 

Gerelateerde berichten...

X