3min

Kritische succesfactoren voor een smart city

Kritische succesfactoren voor een smart city

Veel gemeenten willen een slimme stad worden en vaak hebben zij hun eigen ideeën hoe dit te bereiken. Toch zijn er een aantal randvoorwaarden en uitgangspunten waaraan elke stad moet voldoen om succesvol te zijn. Marktonderzoeksbureau Machina Research deed hier internationaal onderzoek naar en schreef er een rapport over. Vanuit onze ervaring met het ontwikkelen van smart cities herkennen we een aantal succesfactoren.

 

Neem de regie

Goede coördinatie is uiterst belangrijk. Hoe integraler de smart city wordt benaderd, hoe efficiënter en succesvoller deze zal zijn. In de praktijk zien wij soms dat dit uitgangspunt op lokaal bestuursniveau wordt omarmd, maar dat bijvoorbeeld budgetten verspreid zijn over verschillende diensten, of dat lange afschrijvingstermijnen van bestaande apparatuur innovatie in de weg staan. De uitdaging zit ‘m in het coördineren van al die projecten, ideeën en middelen. Hoe meer smart city toepassingen over het netwerk lopen, hoe efficiënter, ook als dit voor een of twee van deze toepassingen op zich genomen niet ideaal is. Dan kan het helpen bijvoorbeeld een  ‘Super Smart Coördinator’ te benoemen, die dwars door alle afdelingen en lagen mag en moet opereren, en die (mede) het smart city budget beheert.

 

Betrek de inwoners

Voorkom dat de smart city een prestigeproject wordt dat los van haar inwoners staat. Ga actief op zoek naar steun van de inwoners voor slimme initiatieven, of beter nog: maak ruimte voor initiatieven van henzelf. Zo zorg je ervoor dat de oplossingen die smart cities bieden ook daadwerkelijk aansluiten bij de uitdagingen en problemen die in de stad leven. Een goed voorbeeld van het betrekken van inwoners is Amsterdam Smart City (ASC), een initiatief waarin overheid, bedrijfsleven,  NGO’s en inwoners samen invulling geven aan ‘hun’ slimme stad. Voor Eurofiber, dat als partner aan ASC verbonden is, biedt het netwerk een uitstekende mogelijkheid om bovenop de technologische en maatschappelijke ontwikkelingen ten aanzien van smart cities te zitten, en hier met onze kennis en ervaring in digitale infrastructuur een bijdrage aan te leveren.

 

Maak gebruik van open infrastructuur

De meest succesvolle smart city projecten zijn tot dusver die initiatieven waarbij in een vroegtijdig stadium wordt nagedacht over de digitale infrastructuur. Belangrijk hierbij is dat samen met deze partijen wordt gewerkt aan een merk- of bedrijfsonafhankelijk IT-ecosysteem. Bij Eurofiber werken wij al bijna twintig jaar volgens dit principe. Wij bieden bedrijven en overheden een open netwerk waarbij zij zelf volledige beschikking hebben over de data, diensten en protocollen die zij hierover transporteren. Dit biedt ze optimale flexibiliteit en schaalbaarheid, die juist bij de ontwikkeling van een smart city onontbeerlijk is. Immers, niemand weet wat volgend jaar of het jaar daarna mogelijk is, welke nieuwe toepassingen er op de markt komen en welke slimme combinaties van toepassingen kunnen worden gemaakt. Zeker is wel dat de totaaloplossing van vandaag, de halve oplossing van morgen is. En dan is een ‘vendor lock-in’ wel het laatste waar uw smart city project behoefte aan heeft.

Meer weten over smart city ontwikkelingen? Of in contact komen met een expert? Kijk dan snel op eurofiber.nl/smart-city

Vincent van Mierlo is Smart city consultant bij Eurofiber Nederland.