Amsterdam sluit aan bij PublicSpaces

Steden Amsterdam Keizersgracht verlicht

De gemeente Amsterdam sluit zich aan bij PublicSpaces. Deze coalitie van inmiddels 35 publieke organisaties, erfgoedinstellingen en een aantal bibliotheken wil af van de technologie van grote techreuzen . In plaats daarvan moet tech gebaseerd zijn op publieke waarden.

Dat gebeurde nadat de gemeenteraad een motie van GroenLinks-raadslid Elisabeth IJmker aannam. PublicSpaces wil in eerste instantie zorgen dat alle publieke organisaties uiterlijk in 2026 kennis hebben van goede alternatieven voor de producten en diensten van Big Tech, Vooral privacy officers, CTO’s en ict-inkopers moeten hiervan volgens de organisatie op de hoogte zijn zodat ze goed geïnformeerde beslissingen kunnen nemen.

Amsterdam is de eerste Nederlandse gemeente die zich bij het initiatief gaat aansluiten. Eerder sloten Code for NL, de Koninklijke Bibliotheek, NTR, EO, Dutch Design Week en Stichting Open Source Nederland zijn aan bij de coalitie.

Het doel van PublicSpaces is uiteindelijk om een digitale publieke infrastructuur op te zetten op grond van publieke waarden als privacy, autonomie en transparantie. Het moet de ‘surveillance capitalism’-modellen van Big Techbedrijven vervangen.  De organisatie wil experimenten opzetten die veilig zijn voor zowel politiek en burgers.

Publieke organisaties kunnen volgens de coalitie door hun grote bereik het voortouw nemen in het streven om zulke, meer ethische instrumenten bij een breed publiek bekend te maken. Zo kun je het publieke veld in het online domein helpen versterken.

PublicSpaces wil dat bereiken met onder andere de Digitale Spoelkeuken-methode. Daarmee kunnen organisaties testen in hoeverre de softwarearchitectuur momenteel aan publieke waarden voldoet. Vervolgens geeft de coalitie ook handreikingen hoe dit alsnog in orde te maken. Dat kan bijvoorbeeld door de keuze van software tools

Open brief

Aanleiding voor de motie was een open brief van IJmker en Volt-raadslid Itay Garmy. Daarin trekken ze fel van leer tegen het voornemen van de gemeente om samen te werken met Microsoft voor de cloudstrategie. Ditgtaat volgens de raadsleden lijnrecht in tegen het eigen gemeentelijke beleid.

In de brief klinkt ook de kritiek door op staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitalisering. Bij de presentatie van de algehele cloudstrategie voor Nederland hadden experts daar forse kritiek op, vooral vanwege de afhankelijke positie van grote techbedrijven. Dit maakt de positie van ons land en de burger volgens de critici veel te kwetsbaar.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...