App CoronaMelder nu getest in Drenthe en Twente

corona app coronaMelder

De app CoronaMelder wordt vanaf vandaag getest in Drenthe en Twente. Het gaat om de hele provincie Drenthe, Gelderland-Zuid, regio IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Twente.

De app is zowel voor Android als iOS beschikbaar. Mensen in andere regio’s in het land kunnen de app wel downloaden, maar nog niet gebruiken.

Tot 1 september kun je in deze regio’s je laten testen nadat je een melding hebt gekregen. Via de  CoronaMelder kun je vervolgens anderen waarschuwen als je corona blijkt te hebben. Dit zijn zowel bekenden als onbekenden: vanwege de app dus mensen die anders misschien geen waarschuwing zouden krijgen.

 

Werking

De app wisselt willekeurige codes uit met andere telefoons. In deze codes staan geen persoonsgegevens of locatiegegevens van de gebruiker. De app weet dus niet wie de gebruiker is of waar iemand is.

Dat is ook zo voor wie het coronavirus krijgt en dit via de app meldt. Ook dan worden geen naam of contactgegevens gekoppeld. Het gebruik van de CoronaMelder is verder altijd vrijwillig.

De app ziet via bluetooth of de gebruiker dichtbij iemand was die ook de app heeft. Hoe sterker het signaal, hoe dichterbij je was.

Als je zelf het coronavirus krijgt, kun je dit (vrijwillig) in de app laten weten. Dan waarschuwt de app mensen met wie je contact hebt gehad. In deze melding staat alleen wanneer ze in de buurt zijn geweest van een besmet persoon. Niet wie dit is en waar ze die persoon zijn tegengekomen.

De app maakt voor elke telefoon een eigen code In deze code staat geen informatie over jou of je telefoon. De code is willekeurig en verandert elk kwartier.

Telefoons delen hun codes als ze bij elkaar in de buurt zijn Heeft de persoon die je tegenkomt ook de app? Dan delen jullie telefoons hun codes met elkaar via Bluetooth Low Energy (lage energie-bluetooth). Zo weet de app welke telefoons in de buurt waren.

 

GGD-sleutel

Als iemand corona heeft, kan deze persoon zijn of haar codes op een server zetten Deze server bevat alleen codes van besmette personen. Om de codes toe te voegen, moet een besmet persoon eerst een GGD-sleutel doorgeven aan de GGD. Dit kan nu nog alleen als je in een testregio woont. Vanaf 1 september kan dat landelijk.

Met de GGD-sleutel is altijd zeker dat de toegevoegde codes ook echt horen bij iemand die corona heeft. Alle codes ouder dan 14 dagen worden automatisch van de server verwijderd.

Elke telefoon controleert of het de codes op de server eerder is tegengekomen De app kijkt een paar keer per dag naar de server met codes van besmette personen. Hij vergelijkt deze server met de codes die op de eigen telefoon. Zo ziet de app of je extra kans op besmetting hebt gelopen.

Jij krijgt een melding als de codes van een besmet persoon op je telefoon staan In deze melding lees je wanneer je in de buurt van de besmette persoon bent geweest. Niet wie het is en waar het was. Ook vertelt de app wat je nu zelf het beste kunt doen.

Thuisblijven

Wie via de app een waarschuwing krijgt is dichtbij iemand geweest die later corona bleek te hebben. Blijf in elk geval thuis.

Zeven dagen na de ontmoeting waarover de melding ging, kun je je tijdens deze proefperiode in de testregio’s laten testen op corona. Ook als je (nog) geen klachten hebt. Heb je al eerder klachten? Laat je dan ook eerder testen. Bel 0800-1202 of ga naar www.coronatest.nl om gratis een coronatest aan te vragen.

 

Gerelateerde berichten...

X