App Hospital Hero van WAKZ ook naar andere ziekenhuizen

kinderhand pleegzorg.nl online kinderporno kinderrechten

De app Hospital Hero van het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ) gaat nu ook naar andere ziekenhuizen. De app moet angst en spanning verminderen bij kinderen die een medische handeling ondergaan.

Met dit doel startten Nicole Donkel (kinderverpleegkundige bij het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ)) en Charlotte Poot (promovendus bij het National eHealth Living Lab) de stichting Hospital Hero. De stichting staat inmiddels op eigen benen. De gelijknamige Hospital Hero app is zelfs zo succesvol dat deze ook bruikbaar is in andere ziekenhuizen. De animo is groot.

De gratis app begeleidt sinds 2021 kinderen van 4 tot 10 jaar op een leuke en speelse manier voor, tijdens en na hun verblijf in het WAKZ. Zo kunnen ze in de app met het door hun gekozen dier thuis alvast een handeling oefenen, zoals het meten en wegen. Eenmaal in het ziekenhuis biedt de app veel afleiding. Kinderen kunnen op zoek naar virtuele dieren door QR-codes te scannen. Deze zijn verstopt in verschillende ruimtes op de polikliniek.

Op maat gemaakt

“Bij de oprichting van de Stichting Hospital Hero hebben we ons meteen tot doel gesteld een app te ontwikkelen die door verschillende ziekenhuizen gebruikt kan worden. We merken dat de app echt verschil maakt in de ziekenhuiservaring van onze jonge patiënten. We zijn heel blij dat we met de uitrol in andere huizen een nog grotere groep patiënten kunnen ondersteunen.” vertelt Donkel.

Sinds juni dit jaar fungeert het Haagse Juliana kinderziekenhuis als proeftuinziekenhuis. “Kleine technische uitdagingen hebben we hiermee kunnen tackelen, waardoor onze app nu klaar is voor bredere uitrol”, voegt Poot toe.

Ziekenhuizen die de app ook willen gebruiken, kunnen zich melden bij Hospital Hero. “Tijdens een intakegesprek kijken we samen met de afdeling hoe de ziekenhuisreis er voor kinderen uitziet en welke onderzoeken of handelingen er plaatsvinden. Vervolgens richten we de app in, zodat deze echt toegespitst wordt op het ziekenhuis zelf”, legt Poot uit. “Dat betekent dat we onder andere foto’s van de behandel- en wachtkamer van het ziekenhuis gebruiken en de mascotte van het ziekenhuis in de app verwerken. Voor de zorgverleners zelf kost het geen extra tijd, alleen een gezonde dosis enthousiasme.”

Goede aansluiting op zorgreis kinderen

Een belangrijk verschil met soortgelijke initiatieven is dat in de Hospital Hero app de hele zorgreis van het kind centraal staat. “Wij kijken niet alleen naar het moment dat het kind in de behandelstoel zit, maar juist ook naar alle momenten eromheen: voorafgaand, tijdens en erna. Want als we kijken hoe gespannen kinderen en hun ouders binnenkomen, dan denken we juist daar een deel van de spanning te kunnen beperken”, legt Donkel uit.

De app kwam mede tot stand dankzij een schenking aan het project ‘Glimlach’ van de stichting Kinderziekenhuizen van Oranje.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...