App Seeing AI voor blinden nu Nederlands

De app Seeing AI van Microsoft is eerder deze week uitgebreid met vijf extra talen waaronder Nederlands. Deze gratis app van Microsoft, tot nu toe alleen beschikbaar voor iOS, werkt met de camera-app.

Blinden en (zeer)slechtzienden kunnen hem gebruiken om gedrukte tekst en bedragen te lezen. Via de app kunnen gebruikers bijvoorbeeld ook fysieke objecten, etiketten, kleuren en dergelijke beschrijven.

 

AI

De Seeing AI-app maakt daarbij gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Het werd in 2017 geïntroduceerd voor het Engels. Het is beschikbaar in 70 landen. De app heeft mensen al met meer dan 20 miljoen taken geholpen. Ontwikkeld met het oog op inclusiviteit wordt de app getest door en met mensen met een beperking. Dit gebeurt wereldwijd via non-profitorganisaties.

Eerder dit jaar werd een functie toegevoegd op verzoek van gebruikers. Foto’s, ook die op sociale media, laten beschrijven en door aanraking verkennen. Met deze functie kun je gemakkelijk de informatie in foto’s achterhalen. Het is een kwestie van met je vinger over het scherm vegen. De gebruiker krijgt vanzelf te horen waar objecten in een foto zich bevinden.

 

Menu

De Nederlandse Florian Beijers bevestigt dit. Voorheen betekenden foto’s weinig voor de 27-jarige man, die blind is geboren. Beijers: “Nu kan ik als het ware ‘zien’ waar iets zich in de foto bevindt. En ook wat er nog meer op de foto staat en hoe ze aan elkaar gerelateerd zijn. De nerd in mij vindt het fijn over deze informatie te beschikken.”

Door de nerd in hem is Beijers webontwikkelaar geworden, iets dat potentiële werkgevers volgens hem vaak verbaast bij een eerste gesprek. Hoewel de meesten wel begrijpen dat “blinden niet meer doelloos achter de geraniums zitten”, zegt Beijers, “kom ik toch nog steeds bedrijven tegen die de fase ‘Hé, gebruiken blinde mensen computers?’ nog niet zijn ontgroeid.”

Een Nederlandse versie van Seeing AI wordt een “game changer” en zal dagelijkse taken eenvoudiger maken in een land waar toegankelijkheid niet zo goed is als het zou kunnen zijn, zegt hij.

“In restaurants zijn menu’s vaak ontoegankelijk. Er is niet altijd een webversie die je op je telefoon kunt bekijken.“ Beijers zegt dat voor hem het kanaal Document van Seeing AI “erg handig is, met name voor een menu”. Dit kanaal herkent de tekst op een gedrukte pagina, plus de originele opmaak, en zet dit om in audio.

 

Duits

Domingos de Oliveira, een expert op het gebied van digitale toegankelijkheid in Duitsland, zegt dat het Duits een term heeft voor Seeing AI: “We noemen universele tools als Seeing AI
‘Schweizer Taschenmesser’ ofwel een Zwitsers zakmes”.

De Oliveira, die blind geboren is, zegt dat hij al vroeg “eigenlijk geen andere keuze had dan me intensief bezig te houden met technologie”. “Ik kon geen huiswerk maken of brieven schrijven, dus ik was vanaf het allereerste begin geïnteresseerd in technologie, alleen om de obstakels die deel uitmaken van het leven van een blinde te overwinnen.”

Hij werkt voor de organisatie Aktion Mensch, die fondsen werft en projecten ondersteunt voor kinderen en volwassenen met een beperking. De Oliveira: “Veel Duitsers gebruikten Seeing AI niet, omdat hun Engels niet goed genoeg is om de Engelse stem in de app te begrijpen”. “Met een Duitse versie van Seeing AI zal het gebruik van de app drastisch toenemen”.

 

Gerelateerde berichten...

X