Het Zwitserse bedrijf Sonova introduceert een hoortoestel dat realtime AI gebruikt om de spraakhelderheid te verbeteren. Eerder al meldde het Nederlandse SpeakSee dat AI doven en slechthorenden kan helpen.
Het nieuwe toestel, Sphere Infinio, maakt gebruik van nieuwe chiptechnologie die 53 keer meer verwerkingskracht heeft dan wat momenteel door de meeste leveranciers van hoortoestellen wordt gebruikt, aldus het bedrijf in een verklaring.
AI als belangrijke technologie
Samen met het hoortoestel lanceert Sonova ook een nieuw platform. “De lancering van zowel het nieuwe platform als het product zou een verrassing voor de markt moeten zijn, omdat niemand wist dat deze technologie en dit voordeel (realtime AI), dat behoorlijk significant is, dit jaar al voor iedereen beschikbaar zou zijn,” vertelde CEO Arnd Kaldowski in een interview met Reuters.
Met die uitspraak slaat Kaldowski de plank mis. Zo wist de Nederlandse onderneming Speaksee onlangs 1 miljoen dollar binnen te halen aan investeringen. De startup bedacht door AI aangedreven spraak-naar-tekstsoftware in combinatie met microfoonkits. De microfoonkits van Speaksee zijn specifiek ontworpen om live-ondertiteling te creëren van groepsgesprekken voor mensen met gehoorverlies. Tijdens een interactie geeft de gebruiker individuele microfoons aan de leden van de groep, die de kleine apparaten aan hun kraag vastmaken.
UWV gaf goedkeuring
Speaksee is momenteel actief in Nederland, maar plant uitbreiding naar het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Zwitserland, Noorwegen en Duitsland. Onlangs heeft het Nederlandse Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) Speaksee goedgekeurd voor vergoeding. Dit betekent dat de overheid de kosten van de microfoonkits dekt voor elke werknemer in Nederland. Ook het Verenigd Koninkrijk heeft alle Speaksee-producten volledig goedgekeurd voor overheidsfinanciering via de Access to Work- en Disabled Students Allowance-fondsen.
De oprichter van Speaksee is ervaringsdeskundige. Zijn beide ouders zijn doof. “Hoewel mijn ouders konden liplezen, maakte hun gehoorbeperking groepsgesprekken bijna onmogelijk,” vertelde de oprichter. “Zelfs familiebijeenkomsten tijdens Kerstmis waren een uitdaging.” Met de oplossing van Speaksee hebben mensen met gehoorverlies altijd een tolk bij de hands, waar ze ook gaan.