Apparatuur thuiswerkers onvoldoende beveiligd

thuiswerkers

Ruim een of de vijf Nederlandse bedrijven (22%) beschermt de thuisnetwerken en slimme apparaten van werknemers niet. Ook geven Nederlandse thuiswerkers bij aanschaf van eindpoints prioriteit aan de prijs van een product (41%), gevolgd door gebruiksvriendelijkheid (34%). Slechts 30 procent van de ondervraagden zegt dat veiligheid in de top drie staat van belangrijkste redenen om een product te kopen. Dit verhoogt het risico op cyberaanvallen voor bedrijven en hun werknemers, aangezien hybride- en thuiswerken inmiddels de norm zijn.

VPN vaak niet verplicht

Dit blijkt onderzoek onder 1000 thuiswerkers in Nederland. 22% van de ondervraagden zegt dat hun werkgever niets heeft gedaan aan – of niet heeft gecommuniceerd over – het beveiligen van het thuisnetwerk of slimme apparaten. Ook weten ze of ze wel voldoende beschermd zijn. Bovendien zegt slechts een kwart van de Nederlandse werknemers dat hun organisatie de internetverbinding thuis heeft beveiligd (25%). Het gebruik van een zakelijke VPN-verbinding wordt door slechts 34% van de bedrijven verplicht gesteld. Daarnaast heeft een kwart (25%) cyberbeveiligingssoftware op thuisapparaten geïnstalleerd en 25% een cyberbeveiligingsbeleid opgesteld met advies voor slimme apparaten en thuiswerken.

Situatie MKB zorgwekkend

In heel Europa zegt ruim 75% van de thuiswerkers dat hun werkgevers geen stappen hebben ondernomen om de netwerkbeveiliging uit te breiden naar thuisapparaten, zoals een beveiligde internetverbinding thuis. Dit is met name zorgwekkend voor kleine en middelgrote bedrijven. Die hebben volgens het onderzoek te maken met meer dan elf cyberaanvallen per apparaat per dag.

Gerelateerde berichten...

X