Nederlanders willen vooral buiten kantoor remote werken

endpoint thuiswerken remote werken

Nederlanders willen vooral buiten kantoor remote werken. Dat blijkt uit internationaal onderzoek naar populairste secundaire arbeidsvoorwaarden van HR- en wervingsspecialist Remote.

Allerlei vormen van flexibele werktijden zijn gemiddeld het belangrijkst. In de VS geven ze grote voorkeur aan een zorgverzekering. Bijna twee derde (63 procent) wil dat hun werkgever meebetaalt aan het inrichten van een thuiskantoor. De belangrijkste zijn flexibele werktijden (76,5 procent), pensioenplannen met steun van het bedrijf (74,9 procent) en ingekorte vrijdagen (63,9 procent).

De sterke groei van remote werken, zorgde dat mensen vanaf elke plek kunnen werken, en dat werkgevers talenten ook wereldwijd benaderen. Hierdoor is er veel meer aandacht voor secundaire arbeidsvoorwaarden, waarbij deze ‘benefits’ het verschil kunnen maken om talenten aan te trekken en behouden.

Nederlanders willen thuiswerken

De optie om thuis (of elders, maar niet op kantoor) te werken, vinden met name Nederlanders belangrijk. Bovenaan met 53 procent staat remote-werken. Dit was ook voor de pandemie al een gewaardeerde arbeidsvoorwaarde. De top 5 wordt na Nederland gevormd door het VK (46,6 procent), VS, (45,6 procent), Duitsland (44,7 procent) en Frankrijk (32,9 procent).

De werkgever moet dit thuiskantoor dan wel (deels) meefinancieren, aldus 62 procent van alle respondenten. De Nederlanders staan ook hier bovenaan met 68 procent. Internationaal staat een vierdaagse werkweek  hoog in het wensenlijstje. Dit wordt door mensen die zich als vrouw identificeren nog iets meer gewaardeerd (66,9 procent) dan zij die zich als mannen identificeren (59,5 procent).

Vrouwen geven ook vaker de voorkeur aan een familie-zorgverzekering dan mannen (58 procent vs. 66 procent). Dit versterkt de behoefte om arbeidsvoorwaarden op maat te bieden, omdat de voorkeuren uiteen lopen; zeker voor bedrijven die diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit hoog in het vaandel willen hebben. Zorgverzekeringen, zowel privé als voor familie, zijn met name in de VS een gewenste arbeidsvoorwaarde, omdat het Amerikaanse geprivatiseerde zorgsysteem vaak tot hoge kosten leidt.

HR-mensen en IT’ers willen flexibiliteit

Flexibele werktijden zijn in alle functies populair, maar de collega’s van HR (78,8 procent) en IT (78 procent) spannen de kroon. In Nederland vinden mensen uit het zuiden en midden van het land dit belangrijk. Tussen de grotere steden zit weinig verschil – tussen de 75 en 79 procent wil dit graag – maar alleen in Haarlem vindt men het iets minder belangrijk (69 procent).

Remote heeft ook onderzocht wat de meest gewenste ‘perks’ zijn op het gebied van welzijn. Over het algemeen worden gezonde voeding en tijd voor geestelijke gezondheidszorg goed gewaardeerd. Nederland, Frankrijk en Duitsland waarderen vooral de gezonde voeding op kantoor, dan wel thuisbezorgd of tegoedbonnen ervoor. Het VK en de VS geven de voorkeur aan vrije uren voor geestelijke gezondheidszorg. Mannelijke medewerkers geven volgens het onderzoek vooral voorkeur aan de gezonde voeding, terwijl vrouwen tijd vrij voor geestelijke gezondheidszorg het belangrijkste vinden.

Remote keek ook naar de wens om trainingen of cursussen te volgen. Technische trainingen om beter te worden in je werk, leiderschapscursussen en IT-trainingen vormen de top 3. Deze top 3, en de lijst met overige trainingen is gelijk voor mannen en vrouwen, maar vrouwen vinden vakinhoudelijke ontwikkeling in alle gevallen belangrijker dan mannen. Gekeken naar landen vinden met name de Fransen trainingen belangrijk.

Lees ook:
  • Veel werkenden voelen zich verplicht bereikbaar te zijn op vakantie
  • Productiviteit versus werkgeluk: wat komt op de eerste plaats?

Gerelateerde berichten...