Apple geeft voor het eerst winstwaarschuwing af

Woensdagavond gaf techreus Apple voor het eerst een winstwaarschuwing af. Oorzaak is vooral de de tegenvallende verkopen van de nieuwste modellen van de iPhone.

Vlak voor de bekendmaking van topman Tim Cook werd de handel in aandelen van Apple zelfs even stilgelegd. Maar bij hervatting van de aandelenhandel was de koers al 7 procent gezakt. Het bedrijf vreest een forse terugval in omzet; van 89 tot 93 miljard naar 84 miljard dollar.

 

Geruchten

De waarschuwing komt na aanzwellende geruchten die al langere tijd rondgingen. Behalve over de afkalvende winst gaan die ook over het terugschroeven dan de productie van de nieuwste  iPhones.

Zo stelde analist Citi Research op grond van de meldingen van diverse toeleveranciers de verkoopverwachtingen behoorlijk bij. Zo zou Apple in de laatste maanden van 2018 niet de geschatte 50 miljoen, maar 45 miljoen iPhones hebben verkocht.

 

Handelsoorlog

CEO Tim Cook wijt een deel van de problemen aan de handelsoorlog van de VS met China, waar de iPhones worden geproduceerd. Verder zouden de verlaagde kosten voor het vervangen van de batterij van oudere modellen een rol spelen. Hierdoor kochten minder consumenten een nieuw toestel.

Cook schat dat dat laatste effect voorbij is, nu per 31 december het batterijprogramma is afgelopen. Verder speelt ook de sterke dollar een nadelige rol. Het bedrijf heeft als stimuleringsmaatregel wel de inruilwaarde van oude toestellen verhoogd.

Als gevolg van de tegenvallende verkopen noteerde het aandeel Apple uiteindelijk 8 procent lager, hoewel Cook woensdag meteen benadrukte richting beleggers dat dat andere divisies van het bedrijf het wel goed doen. De topman noemde daar een omzetgroei van 19 procent.

De woensdag uitgebrachte resultaten en waarschuwingen zijn voorlopig. Het bedrijf verwacht 29 januari de definitieve cijfers uit te brengen., Deze zijn dan wel minus de aantallen verkochte iPhones. Deze cijfers worden vanaf dan niet meer bekendgemaakt.

Tegenover CNBC stelde Cook dat het bedrijf niet gaat zitten wachten tot de macro-economie weer gunstiger wordt. “We leggen ons nu vooral toe op de dingen waar we zelf controle over hebben,” stelde de topman. Cook denkt daarbij bijvoorbeeld aan het beter in de markt zetten van diensten als Apple Music, Apple News en de eigen cloud-storagediensten.

Gerelateerde berichten...

X