Apple krijgt naheffing in Ierland van 13 mld Euro

Vlag Ierland

De Europese Commissie vindt dat Apple veel te weinig belasting in Ierland heeft betaald. De techreus moet nu een naheffing van 13 miljard euro plus rente aan de Ierse regering voldoen. Dat stelde Eurocommissaris Margrethe Vestager gisteren in een verklaring. Aanleiding is een onderzoek dat  juni 2013 van start ging na verdenkingen van staatssteun. De vordering is de grootste naheffing ooit die in Europa is opgelegd.

Ierland zelf krijgt geen straf van de commissie, maar moet wel zorgen dat ze de gelden alsnog bij Apple innen. De Ierse regering verwacht dat het land waarschijnlijk economische hinder gaat ondervinden van de beslissing. Juist vanwege het gunstige belastingklimaat zijn veel grote bedrijven in Ierland gevestigd. Voor vertrek van deze bedrijven wordt nu gevreesd.

 

Afspraken

Apple en Ierland hebben al jaren afspraken met de regering over het bedrag waarover Apple belasting moet betalen. In principe wordt, net als alle andere bedrijven in Ierland, aan Apple 12,5% belasting opgelegd. Volgens de Europese Commissie wordt door een slimme constructie dit percentage slechts over een klein deel van de winst geheven. Apple krijgt volgens de EU dus onwettige voordelen en zelfs verkapte staatssteun. Aan die praktijk moet nu een einde komen.

De afspraken tussen Apple en Ierland werden gemaakt in 1991. Apple stond er destijds een stuk slechter voor dan nu. Het komt erop neer dat Apple in 2003 slechts 1% belasting betaalde over de winsten in Europa. In 2014 liep dat terug naar 0,005%. Veel van de winst werd dus met medeweten van de staat doorgesluisd naar de Ierse dochteronderneming.

Het te vorderen bedrag is de niet betaalde belasting over een periode van ongeveer tien jaar. Als het bedrijf alle voordeel sinds 1991 zou moeten terugbetalen zou de heffing vele malen hoger zijn uitgevallen.

Op zich is het betalen van de naheffing geen probleem voor de techreus. Het bedrijf behoort tot een van de rijkste in de wereld met meer dan 230 miljard dollar in kas. Het nieuws zorgt inmiddels wel voor onrust bij beleggers. Meteen na het bekend worden van het nieuws zakte het aandeel van Apple in de VS 2,3%.