Apple-oprichter Steve Wozniak sluit eigen account Facebook

Een van de oprichters van Apple, Steve Wozniak, heeft zijn account op Facebook opgeheven. Naar eigen zeggen is hij het oneens met de manier waarop het bedrijf met persoonsgegevens omgaat. Wozniak maakte dat bekend in een e-mail aan de Amerikaanse krant USA Today.

De mededeling van de mede-oprichter van Apple komt niet uit de lucht vallen. Hij maakt zich al tijden zorgen om hoe sociale media, waaronder Facebook privégegevens van gebruikers hanteren.

Volgens Wozniak delen mensen erg persoonlijke details via bijvoorbeeld Facebook. Daar verdient dat bedrijf veel geld mee”, schrijft de Apple-oprichter in de mail. “Intussen zien die zelfde gebruikers daar niets van terug.”

 

Betalen

De mede-oprichter van Apple voegt eraan toe dat hij liever de mogelijkheid had gehad om te betalen voor het gebruik van Facebook dan dat zijn gegevens onvrijwillig worden verhandeld. Daarentegen prijst hij zijn oude bedrijf om hoe Apple omgaat met de gebruikersgegevens. “Apple verdient gewoon geld met  goede producten”, schrijft hij. “Terwijl de gebruiker van Facebook gewoon zelf het product is.”

Het account van de Apple-oprichter is overigens niet helemaal gesloten. Wozniak hield wel zijn ‘screen name’ stevewoz in de lucht. Naar eigen zeggen omdat hij niet wil dat iemand ermee aan de haal gaat.

Wozniak is niet de enige die Facebook de rug toekeert. Ook de oprichter van WhatsApp Brian Acton riep gebruikers op tot verwijdering van hun account op het sociale netwerk. Saillant, omdat WhatsApp inmiddels ingelijfd is door Facebook.

 

SpaceX

Ook Tesla-baas Elon Musk ondernam actie. Eind vorige maand meldde hij op Twitter dat hij niet goed op de hoogte was van wat er gebeurde op en met zijn officiële Facebook-pagina’s voor SpaceX en Tesla. De pagina’s werden kort daarna gewist.

Internetbrowser Mozilla maakte eerde al bekend dat ze geen advertenties meer gingen plaatsen op Facebook. Verder verliet een aantal acteurs het netwerk, evenals het blootblad Playboy.

Ook in Nederland is een groeiende groep mensen die zijn Facebook-account sluit. Vorige week riep het tv-programma zondag met Lubach iedereen op zijn account op te heffen. Veel mensen zeggen daar nu gehoor aan te geven. Lubach zelf gaat woensdag 11 april het goede voorbeeld geven. De tv-presentator  maakte er een officieel Faceookevenement van op woensdag 11 april.

Deze maandagavond ontvangen in Nederland zo’n 90.000 mensen van Facebook informatie over of en zo ja hoe, Cambridge Analytica gebruik heeft gemaakt van hun gegevens. Daarnaast krijgen 2 miljard mensen een link toegezonden naar een pagina waarop te zien is waar de gegevens allemaal mee gedeeld en gebruikt werden.

 

Opslaan

Uit onderzoek blijkt dat Facebook de gegevens van 87 miljoen gebruikers wereldwijd verzamelde en opsloeg zonder medeweten van de gebruikers. Vervolgen stelde het databedrijf miljoenen zeer gedetailleerde profielen samen, waarmee Cambridge Analytica vervolgens sterk gepersonaliseerde advertenties naar Facebookgebruikers stuurde.

Cambridge Analytica is een grote speler op datagebied in de VS. Zo werkte het bedrijf ten tijde van de Amerikaanse verkiezingen samen met het campagneteam van presidentskandidaat Donald Trump. De oprichter van Facebook, Mark Zuckenberg moet zich binnenkort verantwoorden voor de rechter.

Ondanks alle comoties stellen onderzoekers tegenover USA Today dat het verkeer van en naar Facebook nog steeds niet is verminderd.

Gerelateerde berichten...

X