Apple wil productie iPhones deels weghalen uit China

iPhone X

Techreus Apple wil meer iPhones in India gaan produceren in plaats van China. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van eigen bronnen. De verplaatsing van productie bij de fabriek van Foxcomm moet volgens het bedrijf vooral gebeuren vanwege de vele lockdowns in China, waardoor de productie onbetrouwbaar wordt.

De Chinese lockdowns vanwege corona zijn vaak zo streng dat mensen ook niet meer naar hun werk kunnen. Daardoor lag in het verleden de productie ook al meermaals stil. Nu er een aantal nieuwe iPhonemodellen aankomen, wil Apple het risico niet meer lopen. Ook de oplopende spanningen van de VS met China spelen een rol in het besluit, net als het groeiend aantal stroomstoringen in het land door de droogte en hitte.

De eerste exemplaren van de nieuwe iPhone 14 worden komende maand verwacht. Die iPhones komen overigens nog wel uit China. Het bedrijf wil als extra vangnet ook zorgen dat Foxconn, dat van oorsprong uit Taiwan komt, de telefoons vanaf dit najaar, oktober of november, vanuit het Zuidchinese Chennai naar India transporteren en vanuit daar de toestellen gaan uitleveren.

Geheimhouding

Helemaal nieuw is deze route niet, want Apple produceert sinds 2017 al toestellen in India, al is dat tot nu toe slechts op beperkte schaal. Met de komst van het nieuwste toestel moet die productie een stuk hoger worden.

Wel worstelt het bedrijf daarbij met het probleem van geheimhouding. Het bedrijf doet bij elk nieuw toestel namelijk uiterste pogingen om de details over de nieuwe toestellen geheim te houden. Het bedrijf zet alles op alles om lekken te voorkomen.

Daarvoor gelden in de fabriek van Foxconn zeer strenge regels. Apple is echter onzekerder over de route via India, omdat al eerder bleek dat de douane aan de Indiaase grens pakketjes van Apple regelmatig opent om te kunnen controleren of de formulieren kloppen. Daarbij zou de gevonden informatie niet zelden uitlekken. Wat Apple daaraan wil doen is nog niet duidelijk.

Lees ook:
  • Helft Nederlandse iPhonebezitters heeft ouder toestel
  • Hoe digitalisering maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) ondersteunt

Gerelateerde berichten...

X