Architectuur zorg-ict huis met teveel dakkapellen

De architectuur van zorg-ict in veel ziekenhuizen en instellingen is te vergelijken met die van een huis met teveel dakkappellen. Het huis is jaren geleden gebouwd en wordt te klein. Dan wordt eerst de badkamer verruimd met een dakkapel. Daarna komt er een tweede iets andere dakkapel in de ouderslaapkamer. Beide ruimtes zijn helemaal naar wens, maar de architectuur oogt behoorlijk rommelig.

Het wordt nog erger als ook de slaapkamers van de kinderen worden vergroot. Omdat het geld bijna op is, wordt gekozen voor houten kapellen, in plaats van de degelijke stenen versies van de badkamer en ouderslaapkamer. Bovendien mogen de kinderen hun eigen kleur kiezen: blauw en geel, terwijl het hele huis in groen en wit is geschilderd.

“Zo ziet de ict-architectuur in veel zorginstellingen eruit,” schetsen Johan Joldersma en Cathy Boers de situatie. Zij zijn bij Cisco verantwoordelijk voor respectievelijk de cure en de care. “Er is geen goede bouwtekening, gebruikers hebben veel vrijheid om hun eigen toepassingen te kiezen en uiteindelijk leidt dat tot een rommeltje. Ze zien dat het spaak loopt als ze verder willen uitbreiden, want op een gegeven moment staat het hele dak vol dakkappellen. Lees: het Wi-Fi-netwerk kan het niet meer aan. Maar het ging natuurlijk al veel eerder fout.”

Op basis van hun ervaringen en vele bezoeken aan zorginstellingen stelden Boers en Joldersma een overzicht op van do’s en don’ts voor een gezonde infrastructuur.

Lees het hele verhaal verder online of in ICT/Zorg van juni.

 

Geef een reactie

Gerelateerde berichten...