Arnhemmer (22) aangehouden voor 12 miljard gestolen wachtwoorden

professionals wachtwoord wachtwoordbeheer

Voor het online aanbieden van 12 miljard gestolen wachtwoorden is vrijdag een 22-jarige Arnhemmer aangehouden. Gebruikers konden tegen betaling inloggegevens inzien en downloaden.

Er is ook een Noord-Ier gearresteerd. Verder zijn twee woningen in Arnhem doorzocht. De arrestaties kwamen tot stand met een samenwerking tussen het cybercrimeteam Oost-Nederland, het team digitale ondersteuning Oost-Nederland. In het buitenland zijn de National Crime Agency (Verenigd Koninkrijk), de FBI (VS) en het Bundeskriminalamt (Duitsland).

Laptop

De politie kreeg een tip van de National Crime Agency. Op grond daarvan startte het cybercrimeteam een onderzoek. In de woning van de verdachte was professionele apparatuur aanwezig. Die maakte het mogelijk de aangeboden diensten via de website ‘We leak info’ te verlenen. De site is inmiddels uit de lucht.

De verdachte was betrokken bij bezit en het aanbieden van gestolen gebruikersnamen en wachtwoorden en had een faciliterende rol als het gaat om cybercriminaliteit. Volgens de politie zijn juist deze facilitators een belangrijke schakel bij de aanpak van cybercriminelen.

De politie is terughoudend met het verstrekken van meer gegevens. Ze beroepen zich daarbij op de goede voortgang van het onderzoek omdat dat nog niet is afgerond.

Eenvoudige wachtwoorden

Door de jaren heen zijn wachtwoorden vaak gelekt. Een van de manieren om dat te verminderen is veilig gebruik van wachtwoorden. Die zijn namelijk vaak eenvoudig en voorspelbaar.

De meest gehackte wachtwoorden zijn vooral 12345, Feyenoord als Ajax. Ze staan in de top-30 van meestgebruikte, gehackte wachtwoorden. Volgens het Financieele Dagblad blijkt dat uit een analyse van ‘Scattered Secrets’.

Gerelateerde berichten...