2min Security

Nederlanders slordig met online wachtwoorden

Online wachtwoorden zijn nog steeds te onveilig bij een groot deel van de Nederlanders. Vooral nu zoveel mensen thuiswerken is dat een groot securityprobleem.

Het grootste probleem is nu nog steeds dat een groot deel van de Nederlanders nog slordig omgaat met zijn of haar online wachtwoorden. Het gaat daarbij om heel verschillende soorten accounts waar mensen het zelfde wachtwoord voor gebruiken. Jongeren zijn daarbij veel nonchalanter dan ouderen. Dat blijkt uit een grote steekproef.

Meer dan 75% gebruikt bijvoorbeeld dezelfde online wachtwoorden op meerdere plekken. Bijna 16% heeft zelfs voor alle online accounts hetzelfde wachtwoord. Jongeren (18-30) zijn significant slordiger dan ouderen. 20,6% van de jongeren geeft aan voor alle accounts hetzelfde wachtwoord te hebben. Bij 60-plussers is dit ‘slechts’ 12,9%.

Sterk en veilig wachtwoord

Om jezelf te online te beschermen is een sterk en uniek wachtwoord een vereiste. Dat geldt voor alle online wachtwoorden voor alle accounts. Goed wachtwoord-gebruik bestaat uit enkele stappen:

Gebruik voor elk account een uniek wachtwoord
Maak wachtwoorden aan die bestaan uit een willekeurige reeks cijfers, letters en tekens
Gebruik een wachtwoordgenerator
Gebruik een wachtwoordmanager
Activeer tweestapsverificatie voor al je belangrijke accounts.

Lees ook: