Ethisch hacker Wouter Parent in online miniserie

cybercriminelen fraude vacaturefraude

Ethisch Hacker Wouter Parent en de Kamer van Koophandel gaan samen de strijd aan tegen cybercrime in de nieuwe online miniserie Veilig en Online ondernemen. Tijdens de 6-delige serie op YouTube, bezoekt Wouter samen met presentator Luuk Dresen een aantal ondernemers. Ze nemen de digitale veiligheid van deze bedrijven onder de loep.

Met deze 6-delige serie wil de Kamer van Koophandel ondernemend Nederland bewust maken van de risico’s rond cybercrime. De eerste aflevering staat inmiddels online. Hier brengen Wouter Parent en Luuk Dresen een bezoek aan de ondernemers van Datingapp: ‘Breeze’ in Delft.

Gebrek aan kennis

“Weinig mensen weten hoe eenvoudig een hacker een bedrijfsnetwerk kan infiltreren of hoe snel zij met gevoelige gegevens van personen aan de haal kunnen gaan”, legt Parent uit. “Er is nog steeds een grote kloof tussen bewustwording en bewustzijn. Mensen zijn al snel geneigd om belangrijke adviezen links te laten liggen omdat de kennis ontbreekt, het nut ervan niet ingezien wordt, of men te druk is met dagelijkse bezigheden.”

Parent laat tijdens zijn landelijke lezingen vaak zien hoe makkelijk het is om een bedrijfsnetwerk binnen te komen of via WiFi-gegevens te ontfutselen;. In een van de afleveringen zal hij dat ook demonstreren.

Als gebruikers argeloos verbinding maken met een hotspot van een hacker kunnen allerlei nare zaken gebeuren. Bij gebruik van een externe wifi-hotspot of draadloos netwerk in een bedrijfsomgeving is het buitmaken van gevoelige informatie; zoals je gebruikersaccounts en wachtwoorden, soms bijzonder eenvoudig, waarschuwt Parent. “Veiligheidsmaatregelen zoals VPN zijn noodzakelijk maar ook vaak complex voor de gebruiker. Dit vraagt veel aandacht en door de continue verbetering ook veel tijd van de ondernemer.”

Ongemerkt gehackt

Het is vooral voor mensen die ad-hoc werken belangrijk om goed na te denken of de locatie wel veilig genoeg is. Een hacker omzeilt de zogenaamd beveiligde verbindingen namelijk in een handomdraai. De risico’s zijn daarbij ook nog per bedrijf verschillend.

“Een gedegen risico-analyse helpt ondernemers om de échte IT risico’s te herkennen en te werken naar een langdurig niveau van veiligheid”, vertelt Parent. “IT security is nooit af, het is een dynamisch proces. Hackers zitten ook niet stil en bellen u zeker niet voortijdig op om te vragen of het uitkomt”.

In de komende zes afleveringen zal Parent per onderneming verder ingaan op de bedrijfsrisico’s van  digitale veiligheid. “Veel ondernemers zijn zich onvoldoende bewust van de impact van een hack of ransomware in organisaties met veel data of een productielijn.”

Lees ook:

 

 

Gerelateerde berichten...