Nederland telt 744.229 openbare wifi-hotspots

advertenties trackingmethode

Nederland telt in totaal 744.229 openbare wifi-hotspots. Deze netwerken zijn te vinden in bijvoorbeeld horeca en andere openbare plekken. Dat komt neer op 400 wifi-netwerken voor iedere 10.000 Nederlanders. Dit blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl naar de toegang tot openbare wifi.

In Zuid-Holland zijn de meeste wifi-netwerken: 216.124. Ten opzichte van het aantal inwoners heeft Noord-Holland de hoogste openbare wifi-dichtheid (741 netwerken per 10.000 inwoners). Ook Zuid-Holland en Utrecht hebben relatief veel openbare wifi-punten per 10.000 inwoners, namelijk 583 en 472.

 

Leiden en Amsterdam

In de regio’s Leiden en Amsterdam zijn de meeste openbare wifi-netwerken geregistreerd. In Oegstgeest, een gemeente die aan Leiden grenst, bevinden zich ongeveer vier netwerken per tien inwoners. Leiden zelf telt er minder: per tien inwoners 1,6 wifi-netwerken.

Ook in de gemeenten Amsterdam, Diemen, Amstelveen en Haarlemmermeer is per tien inwoners meer dan één netwerk beschikbaar. In de hoofdstad en de gemeente Haarlemmermeer heeft dit mogelijk te maken met het aantal wifi-punten op Schiphol en bij toeristische attracties.

 

Amsterdam in top 10

Ten opzichte van grote steden en hoofdsteden elders ter wereld, doet Amsterdam het goed met  openbare wifi-netwerken in verhouding tot het aantal inwoners. Amsterdam staat op de zesde plek met 1.454 hotspots per 10.000 inwoners. Op plek 1 in wereld staat Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen, met 1.909 wifi-netwerken per 10.000 inwoners.

Op basis van het absolute aantal openbare netwerken staat New York op de eerste plaats met 1.153.184 wifi-hotspots. Londen volgt daarop met 732.807 netwerken. In Seoul, São Paolo, Buenos Aires en Mexico City staan ook ruim een half miljoen openbare netwerken geregistreerd.

 

Wifi-punten per 10.000 inwoners geven ander beeld

Dat de vier grootste steden van Nederland ook de meeste openbare wifi-netwerken hebben, ligt in de lijn der verwachting. Daarom richt dit onderzoek zich ook op het aantal wifi-punten per 10.000 inwoners. Op die manier komen gemeenten aan het licht met een hoge openbare wifi-dichtheid.

De gemeente Oegstgeest heeft de meeste hotspots per 10.000 inwoners geregistreerd:. Dit zijn maar liefst vier netwerken per tien inwoners. In Leiden en Schiermonnikoog zijn zo’n 1,6 netwerken per tien inwoners, waarmee zij de top 3 compleet maken.

De tien gemeenten met de meeste hotspots hebben allemaal ruim één openbaar netwerk beschikbaar per tien inwoners. Veel van die gemeenten bevinden zich in de regio Amsterdam: Diemen, Amsterdam, Amstelveen en Haarlemmermeer.

Wereldsteden

In New York zijn in totaal 1.153.184 openbare wifi-netwerken beschikbaar. Daarmee staat die stad met stip op 1 in de top 5 wereldsteden. Londen staat op plek 2 met 732.807 toegankelijke wifi-punten. Seoul, São Paolo en Buenos Aires maken de top vijf compleet met in iedere stad ruim een half miljoen openbare wifi-netwerken.

Per 10.000 inwoners komen er juist andere steden naar voren. Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen, staat in deze top 10 van openbare wifi-dichtheid op de eerste plek met 1.909 wifi-netwerken. Op Manilla, Buenos Aires, New York en Los Angeles na staan er enkel Europese steden in de top 10. Amsterdam staat op de zesde plek met 1.454 hotspots per 10.000 inwoners.

Met uitzondering van Manilla is er in Azië vaak sprake van een lage openbare wifi-dichtheid. Ook Duitse steden tellen, ten opzichte van andere Europese steden, weinig openbare wifi-netwerken per 10.000 inwoners.

Vervalste netwerken

Iedereen kan in principe een openbaar netwerk opzetten. Met je telefoon of laptop creëer je eenvoudig een hotspot. Dit netwerk kan je vervolgens een naam naar keuze geven. Het is dus mogelijk dat cybercriminelen legitieme lokale wifi-netwerken op deze wijze nabootsen.

Ook als een netwerk beveiligd is met een wachtwoord kan het om een vervalst netwerk gaan. Je denkt daarbij als slachtoffer dat je met een betrouwbaar netwerk verbindt, bijvoorbeeld van een universiteit. Maar in werkelijkheid zit je op het netwerk van de hacker. En dit brengt risico’s met zich mee, omdat al je data nu via de hacker loopt.

Zeker als je telefoon zo ingesteld staat dat je automatisch verbinding maakt met beschikbare netwerken, loop je een risico. Je weet immers vaak niet zeker of een netwerk betrouwbaar is. Een efficiënte manier om je te beveiligen op openbare wifi-netwerken is het gebruik van een VPN, omdat een VPN je internetverkeer dermate sterk versleutelt dat een hacker je dataverkeer niet langer kan inzien. Een VPN helpt je ook beschermen tegen man-in-the-middle aanvallen en tegen bepaalde vormen van snooping en sniffing, waar we hieronder meer over vertellen.

 

Gerelateerde berichten...