KvK verkoopt vanaf 1 juli geen adressenbestanden meer

Kamer van Koophandel voorkant gebouw Handelsregister

De Kamer van Koophandel (KVK) gaat vanaf 1 juli geen online  adressenbestanden meer verkopen. Het besluit komt nadat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) oordeelde dat doorverkopen van adressen in strijd is met de geldende privacyregels.

Vanaf 1 juli is het voor bedrijven verplicht om eerst een aanvraag in te dienen. Toestemming is daarbij niet vanzelfsprekend. Het oordeel komt na een regen van klachten door ZZP’ers.

Bij deze zogenaamde eenpitters is het woonadres en het bedrijfsadres vaak gelijk. Dat betekent dat zij vaak privé worden gebeld door bedrijven die hun bedrijf een commercieel voorstel willen doen.

 

Onderzoek

Het AP stelde een onderzoek in en concludeerde dat de KvK niet volgens de regels handelde.

Wel is het zo dat de KVK niet helemaal kan stoppen met verkopen van adresgegevens. Dit omdat de Handelsregisterwet juist stelt dat bedrijfsgegevens openbaar moeten zijn.

AP-voorzitter Aleid Wolfsen pleit daarom ook voor een wijziging in de Handelsregisterwet. “Met de huidige wetgeving is het dweilen met de kraan open,” stelt Wolfsen. “Volgens de wet wordt alle informatie aan iedereen geleverd. Zelfs als het uit het oogpunt van privacy riskant is. Dat moet stoppen.”

 

Andere producten

De Kamer van Koophandel gaat ook zijn andere producten tegen het licht houden en beoordelen op privacyrisico’s. Wolfsen: “Blijken deze producten niet te voldoen aan de privacywetgeving? Dan moet de Kamer van Koophandel maatregelen treffen. Als de AP de maatregelen onvoldoende vindt, gaan wij nader onderzoek doen. We begrijpen dat de Kamer van Koophandel tijd nodig heeft om alle producten zorgvuldig te bekijken, maar we verwachten wel voor eind 2019 resultaat.”

 

Award

In januari had de Kamer van Koophandel de twijfelachtige eer de  Big Brother Award te winnen. Ook hier ging het om de ongevraagde doorverkoop van contactgegevens van ondernemers. Dit terwijl die zelfde ondernemers wel verplicht zijn zich met naam en toenaam in te schrijven. De KvK kreeg uiteindelijk 39% van de publieksstemmen.

Gerelateerde berichten...