Kamer van Koophandel en minister de Jonge winnen Big Brother Awards 2018

De Kamer van Koophandel is ‘winnaar’ van de publieksprijs van de Big Brother Awards geworden. Dat maakte digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom gisteren bekend in de Rode Hoed in Amsterdam.

Minister Hugo de Jonge van VWS kreeg de Expertprijs. Aanleiding is een wetsvoorstel dat zorgfraude moet bestrijden. Volgens artsen schendt hij daarmee het medisch beroepsgeheim. De instellingen waren eerder voorgedragen door een panel van experts.

De Kamer van Koophandel viel in de twijfelachtige eer te beurt  vanwege de ongevraagd doorverkoop van contactgegevens van ondernemers. Dit terwijl die zelfde ondernemers wel verplicht zijn zich met naam en toenaam in te schrijven bij de KvK. De KvK kreeg uiteindelijk 39% van de publieksstemmen.

 

Belastingdienst

Ook een andere overheidsdienst, de Belastingdienst werd voor een Big Brother Award voorgedragen. Dit omdat zij ondernemers dwingen hun BTW-nummer, dat vrijwel gelijk is aan het BSN-nummer, te verspreiden. Vooral zzp’ers worden op die manier extra kwetsbaar voor identiteitsfraude.

Afgelopen zomer oordeelde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) al dat de Belastingdienst geen burgerservicenummers (BSN) meer mag verwerken in het BTW-nummer van ZZP’ers.

Voor 1 januari 2019 zou de Belastingdienst  dit moeten rechtzetten, anders volgen maatregelen. AP denkt aan ofwel een verwerkingsverbod, ofwel een boete. Een eventueel bedrag is nog niet bekend. Of het probleem is rechtgezet evenmin.

 

Facebook

Ook Facebook kreeg een award voor zowel het schandaal met  Cambridge Analytica-schandaal misbruik van telefoonnummers.

Andere genomineerden waren onder andere de Jonge’s collega Hoekstra van Financiën. Ook hier ging het om een actie van de  Belastingdienst die inkomensgegevens van huurders verstrekt aan verhuurders. Verder was ook staatssecretaris van Veldhoven van infrastructuur genomineerd omdat ze met haar gebrek aan regie de privacy van reizigers op het spel zet.

Felipe Rodriguez Award

De Felipe Rodriguez Award, de prijs voor voorvechters van digitale burgerrechten en privacy, werd uitgereikt aan Kirsten Fiedler van de European Digital Rights (EDRi). Zij en haar organisatie lobbyen op Europees niveau voor privacy, veiligheid en vrijheid van meningsuiting online. Volgens het panel groeide dankzij Fiedlers EDRi uit tot een invloedrijke organisatie met negenendertig aangesloten burgerrechtenorganisaties.

 

Gerelateerde berichten...

X