ASML boekt recordwinst maar verwachtingen minder

ASML Veldhoven gebouw aannamebeleid Wennink

De Veldhovense chipmachinefabrikant ASML boekte afgelopen kwartaal een recordwinst. Dat komt vooral door de wereldwijde hoge vraag naar chips, zo blijkt uit de kwartaalcijfers.

Toch verwacht het bedrijf in het komende kwartaal een stuk minder winst. Dat heeft vooral te maken met stijgende materiaaltekorten en dus ook hogere kosten.

Tussen juli en eind september schreef het Veldhovense bedrijf 5,2 miljard euro omzet. Dat leverde ASML rond de 1,7 miljard euro winst op. Dit bedrag is aanzienlijk hoger dan de 4 miljard euro omzet van het kwartaal ervoor.

Het bedrijf is een van de weinigen in de wereld die chipmachines maakt, zeker als het gaat om machines die in staat zijn om de nieuwste generaties computerchips te produceren.

Materiaalschaarste

Financieel directeur Roger Dassen is blij met de cijfers maar plaatst wel de kanttekening dat ASML nu al te maken heeft met materialenschaarste. Toeleveranciers van het bedrijf hebben er ook al last van en dat is zeker van invloed op het Veldhovense bedrijf zelf.

Volgens Dassen werkt het bedrijf hard om te zorgen voor groei van de capaciteit van de productieketen. Daardoor draait nu ook het nieuwe logistieke centrum na een periode van opstartproblemen.

Het bedrijf vertelt ook dat ze steeds vaker te maken hebben met dringende vragen van chipfabrikanten om nog voor afronding van de testfase de chipmachines alvast te leveren.

Dassen zegt daarover dat dit impact zal hebben op de resultaten van het bedrijf in het vierde kwartaal. In de laatste drie maanden van het jaar denkt ASML te kunnen rekenen op een bedrag tussen de 4,9 tot 5,2 miljard euro opbrengst. Dat is dus minder optimistisch dan de eerdere ramingen van analisten.

De ASML-topman stelt wel dat het bedrijf nog steeds verwacht dat de cijfers voor heel 2021 gaan uitkomen op ongeveer 35% groei. De verwachtingen voor komend jaar zijn ook nog steeds optimistisch.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...