Orderportefeuille ASML verdubbelt

ASML Veldhoven gebouw

De orderportefeuille van chipmachinefabrikant ASML verdubbelde in het afgelopen kwartaal. De de krapte op de chipmarkt zorgde in dit kwartaal voor 8,3 miljard euro aan orders. Dat zegt het bedrijf in een kwartaalbericht.

Grote aanjager is het groeiende aantal bedrijven dat uitbreidingsplannen heeft of wil vernieuwen. ASML noteerde in totaal 17,5 miljard euro aan bestellingen. De omzet was het afgelopen kwartaal 4 miljard. Dat was wel iets lager dan in het eerste kwartaal van dit jaar, maar dat was niet onverwacht. Uiteindelijk haalde het bedrijf een nettowinst van ruim een miljard euro.

Naast chipmachines verkocht het bedrijf ook de nodige software-updates aan klanten. Daarmee kunnen die met hun bestaande machines de productiecapaciteit verbeteren.

EUV

De inschatting is ook dat die vraag voorlopig nog niet gaat afnemen. De volle orderportefeuille zit zowel in de nieuwste chipmachines als eenvoudigere modellen. In de orders voor het afgelopen kwartaal zaten ook de eerste van de nieuwe EUV-chipmachines.

Het verdiende geld gaat bijvoorbeeld naar een nieuw aandeleninkoopplan waarmee aandeelhouders een extra beloning krijgen. Daarvoor is in de komende drie jaar 9 miljard euro beschikbaar. Het inkoopprogramma van 6 miljard euro stopt dan ook. Het Veldhovense bedrijf had daarin al 5,2 miljard euro gestopt.

Lees ook:

Gerelateerde berichten...

X