ASML draait topomzet dankzij chiptekort

ASML Veldhoven gebouw aannamebeleid Wennink

Chipmachinefabrikant ASML verdubbelde het afgelopen kwartaal de omzetcijfers. Het wereldwijde chiptekort en de grote vraag naar updates voor de software van de eerder geleverde chipmachines zorgen dat het bedrijf in het eerste kwartaal dit jaar 4,4 miljard euro omzet draaide.

Ter vergelijking: in het zelfde kwartaal vorig jaar was de omzet 2,4 miljard euro. Voor heel 2021 rekent de chipmachinefabrikant op een omzetgroei van 30 procent.

Naar aanleiding van de cijfers steeg de waarde van het bedrijf op de beurs. ASML is het waardevolste beursgenoteerde bedrijf van Nederland met een waarde van ruim 210 miljard euro. En dat is op grote afstand van andere grote beursgenoteerde bedrijven. Daarbij ligt de waarde van de chipmachinemaker dit jaar alleen al bijna 30 procent hoger.

Naast de Nederlandse faam is ASML een van de grootste chipmachinemakers ter wereld. Het bedrijf kreeg naast meer bestellingen voor chipmachines ook een groeiend aantal aanvragen voor software-updates en upgrades voor de al draaiende chipmachines. Vooral dit segment draait harder dan in eerste instantie verwacht.

Over de hele wereld denken fabrikanten van chipmachines dat de tekorten en dus de grote vraag, zeker tot volgend jaar zal duren. De vraag naar chips is wereldwijd hoog, vooral vanwege de komst van 5G en de grote vraag naar chips uit vooral de auto-industrie. Corona gooide enige tijd roet in het eten doordat het productieproces een tijd verstoord was.

Vorig jaar was om diezelfde redenen ook al een topjaar voor het bedrijf. In 2020 had het bedrijf een recordjaar met een omzet van 14 miljard euro. De winst viel ook toen fors hoger uit dan  ingeschat. Die kwam uit op 3,6 miljard euro en was meteen ook een record.

Lees ook:

 

Gerelateerde berichten...