AT en RIVM: veldsterkte 5G binnen de limieten

5G antennemast

De veldsterkte van 5G ligt binnen de gezondheidslimieten. Dat stelt het Agentschap Telecom (AT) in een rapport. Wel blijft de instantie samen met het RIVM de vinger aan de pols houden.

Uit de eerste metingen en berekeningen aan 5G-systemen blijkt dat de blootstelling aan de elektromagnetische velden van losse antennes en gebruikerstoestellen lager is dan de limieten die de Europese Unie aanbeveelt.

 

Verwachting

Die vinger aan de pols is wel nodig omdat de verwachting is dat het aantal bronnen van elektromagnetische velden zal toenemen, net als het toenemend gebruik van datacommunicatie. In welke mate de blootstelling ten opzichte van de limieten wijzigt, is nu niet helemaal te voorspellen. Fabrikanten en operators moeten zich intussen altijd houden aan de blootstellingslimieten.

Uit het rapport blijkt dat het belangrijk is om de ontwikkelingen te blijven volgen om duidelijk te krijgen wat de veldsterkte is als 5G-systemen eenmaal in gebruik zijn. Ook moet duidelijk zijn hoe deze waarden zich verhouden tot de geldende blootstellingslimieten.

 

Economische groei

Angeline van Dijk, directeur-hoofdinspecteur van Agentschap Telecom: “5G is de nieuwe generatie mobiele telecommunicatie. Het draagt bij aan economische groei en innovatie. Ook in deze ontwikkeling staat de veiligheid voorop. Daarom hebben wij het RIVM gevraagd de wetenschappelijke literatuur over blootstelling aan 5G in kaart te brengen. Fabrikanten en operators zijn nu en na de introductie van 5G verplicht zich aan de limieten te houden. Het onderzoek bevestigt dat het belangrijk is dat ze rekening houden met meer apparaten en andere antennetechnieken.”

Standaarden

Het onderzoek is uitgevoerd om meer kennis op te doen over elektromagnetische velden van 5G. Voor dit onderzoek heeft het RIVM in opdracht van het AT de peer-reviewed wetenschappelijke literatuur over blootstelling en eventuele gezondheidseffecten van 5G-systemen onderzocht. Voor het onderzoek zijn verschillende veldsterktemetingen uitgevoerd bij 5G-testlocaties.

 

Eerder deze maand bleek uit een onderzoek ook dat de komst van 5G cruciaal is voor het behoud van de toppositie van Nederland n de IT-dienstverlening.

Gerelateerde berichten...

X