Platform BeterDichtbij gratis beschikbaar voor ziekenhuizen

zorgmedewerkers handen zorgsector

Het platform voor ziekenhuizen BeterDichtbij is sinds deze week gratis beschikbaar voor ziekenhuizen. De app is bedoeld voor digitaal contact met patiënten. Het gaat dan bijvoorbeeld om berichten en beeldbellen met specialisten. Het gaat om een periode van drie maanden.

Veel ziekenhuizen en huisartsen(posten) moeten de poliklinische afspraken afzeggen of vervangen door zorg op afstand in verband met het coronavirus (COVID-19). De makers van BeterDichtbij kregen veel vragen van artsen of ze dit middel mochten inzetten. De grootste vraag zit in de poliklinische zorg.

Vanwege deze grote vraag en de uitzonderlijke situatie op dit moment, stelt BeterDichtbij de digitale dienst nu kosteloos beschikbaar aan alle ziekenhuizen in Nederland. Artsen kunnen patiënten bij wie dit nuttig kan zijn benaderen en vervolgens het contact digitaal voortzetten.

 

Landelijke inzet

De digitale dienst BeterDichtbij maakt contact tussen zorgverleners en patiënten mogelijk. Zo kunnen zij contact met elkaar leggen wanneer ze dat zelf willen, en waar zij ook zijn. Bijvoorbeeld door berichten, foto’s en links met elkaar uit te wisselen. Beeldbellen met elkaar kan ook. Patiënten gebruiken BeterDichtbij via een eenvoudige app,. Zorgverleners doen dat op een eigen webplatform.

Veiligheid staat daarbij voorop. Zo worden alle gegevens versleuteld verstuurd. Registreren en inloggen kan altijd alleen na persoonlijke verificatie. BeterDichtbij voldoet vanzelfsprekend aan de AVG wetgeving en is NEN7510/ISO 27001 gecertificeerd.

 

Snelle inzet poliklinische zorg op afstand

BeterDichtbij komt nu in een speciale variant (BeterDichtbij Light) landelijk per direct beschikbaar  voor alle huisartsen(posten) en ziekenhuizen in Nederland. Zo kunnen zij, waar mogelijk en nodig, de poliklinische zorg zoveel mogelijk door laten gaan.

Elk ziekenhuis kan binnen twee werkdagen aan de slag. Dat kan alleen zodra er een vaste contactpersoon in het ziekenhuis beschikbaar is. Om te beginnen krijgen de eerste personen een digitale training. Via een train-de-trainer-programma kunnen eenvoudig meer vakgroepen aansluiten.

 

Van en voor de zorgsector

BeterDichtbij is een landelijk serviceconcept van en voor de zorgsector. Het is geïnitieerd door de 28 regionale ziekenhuizen, aangesloten bij de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ). Het doel is de zorg eenvoudiger maken, extra service verlenen en de patiënt gemakkelijk informeren. Sinds 2018 is BeterDichtbij een zelfstandige organisatie en open voor alle ziekenhuizen en huisartsenpraktijken in Nederland. BeterDichtbij wordt momenteel reeds in 24 ziekenhuizen en meerdere huisartsenpraktijken in heel Nederland actief ingezet.

 

Toeloop

De organisatie verwacht een flinke toeloop. Digitale zorg wordt over het algemeen positief ontvangen, maar de mogelijkheden zijn nog te onbekend. Dat bleek vorig jaar al uit het onderzoeksrapport ‘Consument kiest voor zorg op afstand’ van Medicinfo.

Gerelateerde berichten...

X